Onderhoud

Hout onderhoud: Een geolied oppervlak vergt minder onderhoud dan vaak gedacht wordt...

Deze pagina gaat over Hout onderhoud; een onderwerp waar ontzettend veel over te vertellen is en waar we u dan ook graag wat meer informatie over willen geven.. Hoewel een olie-afwerking hout de langste levensduur geeft moet ook een olielaag onderhouden worden om het materiaal in gezonde en mooie staat te houden. Over het onderhouden van hout dat in de olie staat bestaan echter een aantal misverstanden. Zo wordt vaak gedacht dat het onderhouden van geoliede oppervlakken per keer net zoveel werk is als het onderhouden van een geschilderd oppervlak en doordat een geolied oppervlak vaker aandacht nodig heeft wordt vaak gedacht dat het dan dus ook wel veel meer werk zal zijn dan een geschilderd oppervlak. Niets is echter minder waar; het onderhouden van een geolied oppervlak is op lange termijn juist aanmerkelijk minder werk dan het onderhouden van een geschilderd oppervlak.

 

Als hout op de juiste wijze geolied is, is het oppervlak volledig verzadigd met olie waardoor water niet in kan dringen, rot wordt voorkomen en het materiaal dus een lange levensduur krijgt. Doordat een oliefilm vooral in het materiaal zit en, in tegenstelling tot een laklaag, niet er bovenop ligt zal de dunne oliefilm op het oppervlak relatief snel door de zon worden afgebroken. Zodra de oppervlakte film is afgebroken gaat het oppervlak vergrijzen wat echter niet betekend dat daarmee ook de bescherming verloren gegaan is. Omdat de beschermende waarde juist in het materiaal zit blijft de bescherming nog heel lang in tact nadat het oppervlak al lang grijs is geworden.

 

Wilt u het hout niet alleen gezond houden maar ook niet laten vergrijzen, dan dient de oliefilm aan het oppervlak dus periodiek te worden aangevuld. In tegenstelling tot een gelakt oppervlak hoeven er in dat geval voor hout onderhoud geen oude lagen verwijderd te worden en hoeft er ook niet geschuurd te worden maar volstaat het om:

Het oppervlak schoon te maken om zo eventuele spinnenwebben, vogelpoep en dergelijke te verwijderen. Schoonmaken voor hout onderhoud gaat uitstekend met onze Lijnoliezeep die niet alleen uitstekende en prettig schoon maakt maar ook qua materiaal past bij een olie-afwerking. Na droging neemt u het oppervlak eenvoudig af met een in olie gedrenkte doek. Natuurlijk vervolgens, zoals altijd bij een olie afwerking, na ongeveer een half uur nog even de overtollig aangebrachte olie afnemen met een droge doek en de klus is weer geklaard.

En verder? Helemaal niets! Het schoonmaken volgens punt 1 doet u waarschijnlijk voor hout onderhoud toch al regelmatig om het oppervlak netjes te houden en kost dus helemaal geen extra tijd zodat het onderhoud van uw hout dus eigenlijk alleen bestaat uit het periodiek even afnemen van het oppervlak met een in olie gedrenkte doek.

Hout Onderhoud