Grenen of Vuren behandelen is niet zo moeilijk als soms gedacht wordt. We vertellen u op deze pagina hoe u dat het beste kunt doen en waar u rekening mee dient te houden. Grenen en Vuren zijn de meest algemene houtsoorten die een groot aantal toepassingen kennen in zowel de bouw als de meubelmakerij. Deze lichte houtsoorten worden dan ook frequent met olie afgewerkt.
Grenen en Vuren behandelen dat zwaar belast wordt zoals bijvoorbeeld buiten gebruik, keukentafels, vloeren en dergelijke behandelt u als volgt:
Het al dan niet verdunnen van de olie is geen exacte wetenschap maar werkt eenvoudig als volgt. Als u sterker verdund zal de olie dieper indringen. De uiteindelijke oliefilm in het hout wordt dan dikker en de uiteindelijke bescherming beter. Keerzijde is dat er dan ook meer lagen nodig zullen zijn om het hout volledig te verzadigen (wat het doel van een olie-afwerking is) en er dus ook meer werk en materiaal nodig is. Lees ook onze blog over verdunnen.
Voor oppervlakken die slechts licht belast worden zoals bijvoorbeeld een televisiekast volstaan normaliter 1 of 2 lagen van de gewenste afwerk-olie (Hardwaxolie, Verbeterde Houtolie of Verbeterde Danish Oil)
Alternatief voor bovengenoemde werkwijze is om gebruik te maken van het Nanopantser. Die werkwijze is iets duurder maar geeft een langdurige bescherming waarmee het hout minder vergrijst.
Doordat olie in het hout dringt maakt dit het hout altijd warmer / donkerder van kleur. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk. Over het algemeen verkrijgt u hiervoor een redelijke indicatie door het hout even nat te maken met water. Lees ook onze blog over verkleuren. Hoewel de hierboven genoemde oliesoorten niet verkleuren zal het hout zelf onder invloed van licht dat wel doen. Daar veranderd een olie-afwerking weinig aan.
Omdat een olie-afwerking vooral in het hout zit in tegenstelling tot een beits of een vernis, is de toplaag van de olie relatief dun. De zon breekt die toplaag dan ook relatief snel af. Daarmee is de beschermende werking voor het hout niet verloren gegaan omdat die in het hout zit. Als u het hout “nieuw” wilt houden moet u die toplaag olie dus regelmatig aanvullen. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen omdat dat sterk af hangt van de mate van belasting maar als de oorspronkelijke bescherming goed is aangebracht bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met bijvoorbeeld Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud normaliter niet nodig.
Vergrijsd Grenen of Vuren behandelen om zijn natuurlijke kleur terug geven? Grenen of Vuren behandelen met Oxaalzuur hersteld meestal de oorspronkelijke kleur. Lees ook onze blog over Vergrijzen.
Let op:
Grenen en vuren kunnen bij buitengebruik, ook bij correct afwerken in meer of mindere mate zwart worden. Zorg er voor dat het hout goed droog is alvorens u dit behandeld en lees deze pagina voor meer informatie.