Gratis verzending vanaf €175,-
Uit voorraad leverbaar dus snelle levering
De beste kwaliteit natuurlijke houtolie

Bankirai
schoonmaken

Houtolie? decokerije maakt nog ambachtelijke houtolie volgens oud recept!

Bankirai schoon maken is niet zo moeilijk

Bankirai schoonmaken is niet zo moeilijk als vaak gedacht wordt. Lees hier hoe Bankirai schoonmaken eenvoudig gaat!

Bankirai schoonmaken is niet zo’n vervelende en tijdrovende klus. Tenminste, als je weet wat de mogelijkheden zijn. Lees daarom hier hoe dat het beste gaat. Na verloop van tijd wordt Bankirai, wat overigens ook wel Bangkirai wordt genoemd, grijs en/of groen als het niet regelmatig onderhouden wordt. Op deze pagina leest u wat u kunt doen om het hout weer schoon en op kleur te krijgen en wat u vervolgens kunt doen om het hout langer mooi te houden.

Bankirai weer helemaal netjes maken is niet moeilijk. Op deze pagina vertellen we u hoe dat gaat. Bangkirai wordt, net als alle andere houtsoorten grijs als het kale hout in contact komt met vocht en zon. Op zich niets mis mee als je dat grijze mooi vindt maar als je de kleur van het hout zelf mooier vindt is dat natuurlijk jammer. Bovendien krijgt hout dat vergrijsd ook steeds een wat grover oppervlak waardoor het makkelijker vocht vast houdt en dus ook sneller groen wordt.

Bankirai schoonmaken dat niet is vergrijsd maar wel vuil is.

Als u hout alleen groen is geworden maar niet erg is vergrijsd kunt u dat prima oplossen met een eenvoudig sopje van Lijnoliezeep. De werkwijze daarvoor is als volgt:

 • Maak een sopje van Lijnoliezeep in een emmer prettig warm water. Normaliter zijn 1 of 2 dopjes voldoende maar voor sterker vervuilde oppervlakken gebruikt u natuurlijk wat meer zeep.
 • Breng de oplossing op het oppervlak aan en laat een poosje in weken.
 • Boen zo nodig het oppervlak met een harde borstel om het vuil los te weken.
 • Spoel na met schoon water
 • Laat drogen en werk af zoals hieronder is beschreven

Bankirai zijn kleur teruggeven.

Als het hout is vergrijsd en u wilt de oorspronkelijke kleur van het hout weer zoveel als mogelijk herstellen dan gaat u als volgt te werk:

 • Maak het hout zo nodig eerst schoon met Lijnoliezeep zoals hierboven is beschreven.
 • Behandel vervolgens het oppervlak met een oplossing van Oxaalzuur om de kleur zoveel als mogelijk te herstellen. Bij hout wat niet al te zeer vergrijsd is komt meestal de oorspronkelijke kleur weer geheel terug. Is het hout sterker vergrijsd dan herhaalt u de behandeling vaker of is het effect minder.
 • Zodra het effect naar wens is of er geen verbetering meer zichtbaar is spoelt u het oppervlak na met schoon water en laat u het oppervlak vervolgens goed drogen.
 • Daarna kunt u het hout afwerken zoals hieronder is beschreven.

Let op:

Oxaalzuur is uiteraard een zuur dus werk veilig en zorg er voor dat er geen geconcentreerde oplossingen in uw tuin terecht komen om schade aan planten en dergelijke te voorkomen. Oxaalzuur bestrijd namelijk niet alleen groene aanslag maar ook andere groene plantjes…

Hoe breng je Bankiraiolie aan?

Als het Bankirai schoon en droog is werkt u dit als volgt af:

 • Als het hout erg droog / kaal is behandelt u dit eerst met een laag Impregneerolie.
 • Vervolgens behandelt u het hout met 1 of meer lagen Bankirai olie, afhankelijk van hoeveel het hout op neemt. Doel is om het hout wel te verzadigen met olie maar om geen oliefilm op het oppervlak aan te brengen.

De algemene werkwijze voor het aanbrengen van de olie is als volgt:

 • De olie dun aanbrengen met kwast
 • Ongeveer een half uur in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen direct nogmaals behandelen en met name kopse kanten, knoesten, scheuren en dergelijk extra aandacht geven
 • Het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft
 • De lappen uitgespreid laten drogen om broei te voorkomen

Eventueel volgende lagen na steeds een dag wachten aanbrengen en zoveel lagen aanbrengen tot het hout niets meer op neemt en dus verzadigd is.

Waarom olie?

Olie beschermd het hout doordat hout geen water meer op kan nemen als het vol met olie zit. Een olie-afwerking zit vooral in het hout. Daardoor is de toplaag van olie relatief dun en breekt de zon die dus ook relatief snel af. De beschermende werking voor het hout gaat daarmee niet verloren omdat die in het hout zit. Als u het hout “nieuw” wilt houden vult u de toplaag olie dus regelmatig aan. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen. Dat hangt namelijk sterk af van de mate van belasting. Gemiddeld voorziet u een geolied oppervlak ongeveer 1 tot 2 maal per jaar van een nieuw laagje olie. Normaal bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in Bankirai olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud meestal niet nodig.

Olie bewaren.

Om eenvoudig onderhoud te kunnen plegen en niet steeds nieuwe blikken olie te hoeven kopen is het verstandig om de olie die u de eerste keer aan schaft direct in StopLossBags over te gieten en zo te bewaren. U voorkomt daarmee dat de olie in het blik droogt en kunt steeds zoveel olie gebruiken als u nodig heeft.

Kleurverschil.

Doordat olie in het hout dringt maakt dit het hout altijd warmer / donkerder van kleur. Waarom dat zo is leest u hier. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk maar over het algemeen kan hiervoor een redelijke indicatie worden verkregen door het hout even nat te maken met water. Tungolie verkleurt niet maar het hout zelf zal onder invloed van licht wel verkleuren en nooit zijn rode kleur behouden; daar veranderd een olie-afwerking weinig aan.

Lees voor aanvang van de klus nog even onze tips en trucs door om de meest gemaakte fouten en problemen te voorkomen.

U vindt hieronder alle producten bij elkaar die u nodig heeft om aan de slag te gaan. Succes maar vooral veel plezier met de klus en geniet van het resultaat!

Bestel direct:

Voordeelsets

Aanbieding
Aanbiedingsset houtolie

Onderhoudsset Compleet

 151,20 135,95
Aanbieding
Aanbiedingsset houtolie

Onderhoudsset Extra

 100,45 92,50
Aanbieding
Aanbiedingsset houtolie

Onderhoudsset Normaal

 82,50 73,50

Bestel direct:

Olie

Bankirai olie

Bankiraiolie

Vanaf  22,95
Impregneerolie 1 liter

Impregneerolie

Vanaf  25,95
Levensduur verlenger

Levensduurverlenger

 24,95
Terpentijnolie 1 liter

Terpentijnolie

Vanaf  17,45

Meebestellen:

Gereedschappen

Oxaalzuur 1 kg

Oxaalzuur

 17,95
Emmer met deCokerije logo

deCokerije Emmer

 6,95
Cocosborstel

Cocosborstel

 2,45
Veiligheidsbril goedkoop

Veiligheidsbril

 2,95
Afdekfolie

Beschermfolie

 7,95
Poetsdoeken pak van 50 stuks

Poetsdoeken

Vanaf  19,95
Jerrycan kraan din51 voor 5 liter jerrycan

Jerrycan kraan

Vanaf  7,45
Jerrycan opener

Jerrycan opener

 7,75
Blokwitter

Kwast Blokwitter

 9,45
Platte kwast 3 inch

Kwast Plat Dubbeldik

Vanaf  6,95
Patentpuntkwast nummer 16

Kwast patentpunt maat 16

 9,65
Verfbakje met roller

Verfbakje met roller

 4,25

Meebestellen:

Stoplossbags om overschot olie in goede conditie te houden

Stoplossbags Startset

Startset Stoplossbags

 27,95
Stoplossbags losse zak

Losse Stoplossbag zak

Vanaf  4,95
Stoplossbags vulset

Slangensetje voor StopLossbag

 1,50
Stoplossbag vulhulp

MDF Vulhulp voor Stoplossbag

 2,44

Selecteer een Afleverpunt