Bankirai schoonmaken is niet zo’n vervelende en tijdrovende klus. Tenminste, als je weet wat de mogelijkheden zijn. Lees daarom hier hoe dat het beste gaat. Na verloop van tijd wordt Bankirai, wat overigens ook wel Bangkirai wordt genoemd, grijs en/of groen als het niet regelmatig onderhouden wordt. Op deze pagina leest u wat u kunt doen om het hout weer schoon en op kleur te krijgen en wat u vervolgens kunt doen om het hout langer mooi te houden.
Bankirai weer helemaal netjes maken is niet moeilijk. Op deze pagina vertellen we u hoe dat gaat. Bangkirai wordt, net als alle andere houtsoorten grijs als het kale hout in contact komt met vocht en zon. Op zich niets mis mee als je dat grijze mooi vindt maar als je de kleur van het hout zelf mooier vindt is dat natuurlijk jammer. Bovendien krijgt hout dat vergrijsd ook steeds een wat grover oppervlak waardoor het makkelijker vocht vast houdt en dus ook sneller groen wordt.
Als u hout alleen groen is geworden maar niet erg is vergrijsd kunt u dat prima oplossen met een eenvoudig sopje van Lijnoliezeep. De werkwijze daarvoor is als volgt:
Als het hout is vergrijsd en u wilt de oorspronkelijke kleur van het hout weer zoveel als mogelijk herstellen dan gaat u als volgt te werk:
Oxaalzuur is uiteraard een zuur dus werk veilig en zorg er voor dat er geen geconcentreerde oplossingen in uw tuin terecht komen om schade aan planten en dergelijke te voorkomen. Oxaalzuur bestrijd namelijk niet alleen groene aanslag maar ook andere groene plantjes…
Als het Bankirai schoon en droog is werkt u dit als volgt af:
De algemene werkwijze voor het aanbrengen van de olie is als volgt:
Eventueel volgende lagen na steeds een dag wachten aanbrengen en zoveel lagen aanbrengen tot het hout niets meer op neemt en dus verzadigd is.
Olie beschermd het hout doordat hout geen water meer op kan nemen als het vol met olie zit. Een olie-afwerking zit vooral in het hout. Daardoor is de toplaag van olie relatief dun en breekt de zon die dus ook relatief snel af. De beschermende werking voor het hout gaat daarmee niet verloren omdat die in het hout zit. Als u het hout “nieuw” wilt houden vult u de toplaag olie dus regelmatig aan. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen. Dat hangt namelijk sterk af van de mate van belasting. Gemiddeld voorziet u een geolied oppervlak ongeveer 1 tot 2 maal per jaar van een nieuw laagje olie. Normaal bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in Bankirai olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud meestal niet nodig.
Om eenvoudig onderhoud te kunnen plegen en niet steeds nieuwe blikken olie te hoeven kopen is het verstandig om de olie die u de eerste keer aan schaft direct in StopLossBags over te gieten en zo te bewaren. U voorkomt daarmee dat de olie in het blik droogt en kunt steeds zoveel olie gebruiken als u nodig heeft.
Doordat olie in het hout dringt maakt dit het hout altijd warmer / donkerder van kleur. Waarom dat zo is leest u hier. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk maar over het algemeen kan hiervoor een redelijke indicatie worden verkregen door het hout even nat te maken met water. Tungolie verkleurt niet maar het hout zelf zal onder invloed van licht wel verkleuren en nooit zijn rode kleur behouden; daar veranderd een olie-afwerking weinig aan.
Lees voor aanvang van de klus nog even onze tips en trucs door om de meest gemaakte fouten en problemen te voorkomen.
U vindt hieronder alle producten bij elkaar die u nodig heeft om aan de slag te gaan. Succes maar vooral veel plezier met de klus en geniet van het resultaat!