Douglas hout behandelen is niet zo moeilijk als vaak gedacht wordt. Douglas is een naaldhoutsoort die van nature al een goede duurzaamheid en sterkte heeft. Deze houtsoort mag zich verheugen in een sterk groeiende interesse en wordt dan ook steeds vaker gebruikt voor tuinmeubelen, schuttingen, tuinhuizen en dergelijke. Men zegt vaak dat Douglas zo sterk is dat je het niet hoeft te behandelen. Door het wél te behandelen verlengen we de levensduur echter aanmerkelijk zodat het verstandig is om dat toch te doen. Als Douglasolie gebruikt u het beste de Verbeterde Houtolie.
Douglas hout behandelen. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? We vertellen het u op deze pagina…
Douglas heeft van nature een enigszins roze tint. Het gebruik van Lijnolie-producten op deze houtsoort is dan ook minder aan te raden omdat door het vergelende effect van Lijnolie het hout soms erg gekleurd “uit de verf” kan komen.
Het al dan niet verdunnen van de olie is geen exacte wetenschap maar werkt eenvoudig als volgt. Hoe sterker we verdunnen, hoe dieper de olie in zal dringen. Daardoor worden de uiteindelijke oliefilm dikker en dus de uiteindelijke bescherming beter. Er zijn dan natuurlijk ook meer lagen nodig om het hout volledig te verzadigen.
De algemene werkwijze voor alle lagen is als volgt:
Doordat olie in het hout dringt maakt dit het hout altijd warmer / donkerder van kleur. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk. Door het hout even nat te maken met water krijgt u over het algemeen al een redelijke indicatie. Zoals aangegeven vergeeld Tungolie niet; het hout zelf kan onder invloed van licht echter wel verkleuren; daar veranderd een olie-afwerking weinig aan. Op termijn zal Douglas bij buiten toepassing bruiner worden.
Omdat een olie-afwerking vooral in het hout zit in tegenstelling tot een beits of een vernis, is de toplaag van de olie relatief dun en wordt deze dus ook relatief snel afgebroken (waarmee de beschermende werking voor het hout niet verloren is gegaan omdat die in het hout zit). Als u het hout “nieuw” wilt houden dient die toplaag olie dus regelmatig te worden aangevuld. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen omdat dat sterk af hangt van de mate van belasting maar als de oorspronkelijke bescherming goed is aangebracht bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met bijvoorbeeld Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud normaliter niet nodig.
Douglas hout behandelen dat is vergrijsd? Behandel het dan eerst met Oxaalzuur om de kleur te herstellen.
Zorg er voor dat het hout goed droog is voordat u het behandeld. Als hout met een te hoog vochtgehalte wordt afgewerkt kan dat zwarte verkleuring en uitslag tot gevolg hebben. Klik op deze link voor meer informatie.