Tungolie

Tungolie of Chinese houtolie wordt wel de koningin onder de oliën genoemd. Lees hier waarom...

De zaden van de Tung-boom die wel iets weg hebben van enorme kastanjes bevatten de waardevolle Tungolie. Uit deze zaden wordt de Chinese houtolie oftewel Tungolie gewonnen waarmee houten voorwerpen zowel voor binnen als voor buiten zo prachtig kunnen worden afgewerkt en beschermd ,et een zijdeglanzende beschermfilmReeds eeuwen lang wordt Tungolie, die ook wel Chinese houtolie wordt genoemd, gebruikt voor het maken van onder andere verf en inkt. Belangrijkste toepassing van Tungolie is echter het afwerken van allerlei houten voorwerpen. Tungolie wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom en professionals gebruiken Tungolie vooral om houten voorwerpen af te werken. Tungolie wordt dan ook gezien als de beste natuurlijke olie-afwerking die er bestaat.Pure oftewel rauwe houtolie is een afwerkingsproduct dat een sterk, flexibel en waterafstotend oppervlak geeft. Tung olie is een drogende olie net als lijnolie, zonnebloemolie, walnootolie et cetera. Tung olie wordt in China niet alleen gebruikt voor het afwerken van hout maar ook voor het afwerken van steen. Bovendien wordt Tung olie gezien als de beste bescherming voor houten schepen. Volgens overlevering was Marco Polo degene die Tung olie introduceerde in de Westerse landen hoewel het bij ons tot de 19e eeuw slechts beperkt gebruikt werd. In de 19e eeuw werd Tung olie echter "ontdekt" door verf- en vernismakers als een zeer waardevol ingrediënt voor hun producten en tegenwoordig wordt de kwaliteit van een product dan ook wel bepaald op basis van het percentage aanwezige Tung olie in dat product. Inmiddels heeft Tung olie bij velen dan ook de voorkeur verkregen boven lijnolie omdat het sneller droogt, sterker is en niet zo donker wordt met de tijd.

Omdat de Tungboom erg vorstgevoelig is wordt deze overigens alleen succesvol geteeld in China en Zuid Amerika waardoor de aanvoer van Tung olie beperkt en de prijs ervan derhalve vrij hoog is.

Pure Tung olie is waterbestendig, dringt goed in, is elastisch en scheurt normaliter niet. Tung olie geeft snel een stevige laagdikte, beschermt het hout uitstekend en geeft een transparante, matte afwerking. U bewaart Tung olie het beste in een afgesloten fles met zo min mogelijk zuurstof (volle flessen dus). Rauwe Tung olie ruikt enigszins naar noten, is lichtgeel van kleur en bevat geen verdunners of droogstoffen.

 

Tungolie is één van de belangrijkste ingrediënten voor onze producten waarbij de eigenschappen door de juiste productiewijze nog verder verbeterd worden maar kan ook als puur product worden toegepast. Hieronder leest u hoe dat in zijn werk gaat. De gebruiksaanwijzingen van de kant-en-klare producten vindt u bij ieder product

 

Toepassing van pure Houtolie

Het oppervlak dient glad en stofvrij te zijn alvorens de Tung olie wordt aangebracht. Ook eventuele sanding sealers, beitsen en poriënvullers dienen reeds toegepast te zijn. De eerste laag Tung olie dient ruim aangebracht te worden en kan in het hout gewreven worden met behulp van een dot of een oude lap. Laat de Tung olie circa 30 minuten intrekken en verwijder dan de overtollige Tung olie met schone, droge lappen. Controleer na een half uur of er alsnog natte plaatsen zijn ontstaan en verwijder ook daar de overtollige Tung olie. Laat de lagen steeds 3 tot 7 dagen drogen alvorens een volgende laag aan te brengen. Hoeveel lagen Tung olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor de meeste objecten zijn normaliter 1 tot 2 lagen Tung olie voldoende; op objecten die uit kops hout gemaakt zijn kunnen soms wel 10 lagen Tung olie worden aangebracht.

Om deze Tungolie te verdunnen wordt terpentijnolie gebruikt (let op: terpentijnolie is iets anders dan terpentine). U kunt daarvoor de Tungolie mengen met bijvoorbeeld 50% terpentijnolie waardoor u niet alleen het indringend vermogen (en daarmee de beschermende waarde) verhoogt maar waarmee u ook tevens de droogtijd van de tungolie verkort. Als u de droogtijd van de olie nog verder wilt verkorten kunt u natuurlijk (eventueel aanvullend) aan de terpentijnolie ook een scheutje Siccatief toevoegen.

 

Door het sterk waterafstotend karakter van Tung olie is het een uitstekende afwerking voor keukentafels, snijplanken, douche-betimmeringen en dergelijke. Omdat Tung olie bovendien voedselveilig is kan het ook prachtig worden gebruikt voor het afwerken van kinderspeelgoed en meubelen. Ook in de werkplaats is Tung olie een heerlijk product. Het geeft namelijk een prima waterafstotende bescherming op alle metalen machine-onderdelen zoals de tafels en geleiders van zaag-, boor- en freesmachines. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ook de houten handvatten van uw beitels in de werkplaats Tung olie als echte verwennerij ervaren.

Tung olie geeft zoals gezegd een matte afwerking. Wie een hogere glans wil bereiken op werkstukken die binnen staan zet het werkstuk na het afwerken met Tungolie in de Traditionele was of kiest voor bijvoorbeeld Verbeterde Danish Oil.

 

Onderhoud van een met Tungolie afgewerkt oppervlak is heel eenvoudig. Door periodiek een dunne nieuwe laag Tungolie aan te brengen met behulp van een doekje herstelt u eventuele beschadigingen en verhoogt u tevens het patina van oudere voorwerpen. Een vloer of ander houten voorwerp dat van een laag Tungolie is voorzien hoeft dan ook nooit meer kaalgemaakt te worden maar slechts van een nieuw laagje te worden voorzien om het oppervlak steeds mooier te maken.

 

Rauwe Tungolie kent een droogtijd van enkele dagen tot een week. Voordeel daarvan is dat de olie lang in blijft dringen; nadeel is dat er in die tijd ook stof in het oppervlak kan plakken. Wilt u wel Tungolie maar een veel kortere droogtijd, kies dan voor de Verbeterde Tungolie

Let op: net als bij Lijnolie bestaat ook bij Tungolie de kans op spontane ontbranding van de gebruikte lappen. Laat deze dus uitgespreid drogen, bewaar ze onder water of in een afgesloten metalen trommel. Nooit een opgefrommelde lap met Tungolie tussen de houtsnippers gooien!

 

!

Verbeterde Houtolie

Verbeterde Chinese houtolie (Tungolie)

Deze Tungolie is verkookt waardoor deze een hogere kwaliteit heeft gekregen en bovendien makkelijker verwerkbaar is dan de pure Tungolie.

De 3 liter verpakking is een bewaarzak, te vergelijken met de Stoplossbagsbags maar dan in 3 liter variant. Hiermee droogt de olie niet in de verpakking, kunt u alle olie gebruiken en hoeft u niets weg te gooien.

Kijk hieronder om ook direct de benodigde toebehoren zoals kwasten, poetslappen en dergelijke mee te bestellen

 

Klik hier voor de detail informatie van Verbeterde Houtolie

 

Tip!

Bestel ook direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

Tip!

Voeg voor buitengebruik circa 5% levensduurverlenger toe om de levensduur van deze olie met ongeveer 25% te verlengen zodat minder snel onderhoud nodig is.

Rauwe Tungolie (Chinese Houtolie)

Rauwe Tungolie

Tungolie of Chinese houtolie is de koningin onder de hout-oliën en kent een groot aantal toepassingen. Het is één van de belangrijkste ingrediënten van onze kant en klaar producten.

 

Klik hier voor de detail informatie van Tungolie

Tungolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.

 

Let op:

  1. Deze Rauwe Tungolie kent een droogtijd van minimaal een week. Wilt u sneller werken kies dan voor de Verbeterde Tungolie (= Gekookte Tungolie)
  2. Bij lagere temperaturen kristalliseren de van nature in rauwe Tungolie aanwezige wasdeeltjes uit wat zichtbaar wordt als een witte substantie. Dit is eenvoudig op te lossen door de olie even in een bak flink warm water te zetten (40 graden of meer) tot de wasdeeltjes weer volledig zijn opgelost en een heldere olie is verkregen. Een 5-liter jerrycan Rauwe Tungolie kan ook circa 4 minuten in de magnetron op 700 Watt verwarmd worden om de was weer op te lossen.De Verbeterde Houtolie kent dit verschijnsel niet.
  3. Tijdens het persen en filteren van Rauwe Tungolie komt altijd een weinig zeer fijn pulp mee wat de filterdoeken weet te passeren. Als de olie even staat zakt dit pulp naar de bodem van de verpakking en vormt daar een witte substantie die, in tegenstelling tot de wasdeeltjes, niet oplost bij verwarming. Deze pulp doet niets af aan de werking of bescherming van de olie en een weinig van deze aanslag is normaal en hoort bij dit natuurlijke product.

 

Tip!

Bestelt u een jerrycan olie? Bestel dan direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

Levensduurverlenger, 0,5 liter

Levensduurverlenger verlengd de levensduur van natuurlijke oliën bij gebruik buiten met ongeveer 25%. Eén blikje van 500 ml is voldoende voor ongeveer 10 liter olie.

Impregneer Olie

Volledig natuurlijke Impregneerolie

Kijk hieronder om ook direct de benodigde toebehoren zoals kwasten, poetslappen en dergelijke mee te bestellen  

Klik hier om naar de detail informatie van de Impregneerolie te springen

 

Tip!

Bestelt u een jerrycan olie? Bestel dan direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

 

Let op:

Als Impregneer olie (te) koud is geweest kan het zijn dat de van nature in deze olie aanwezige was begint uit te vlokken. Net zoals dat bijvoorbeeld met Olijfolie in de keuken gebeurt, als die te koud is geweest wordt het ook troebel. Bij Impregneerolie kunnen daardoor witte deeltjes in de olie zichtbaar worden. Dit uitvlokken doet niets af aan de kwaliteit van de olie maar als u het vervelend vindt kunt u dit euvel eenvoudig oplossen door de olie even in een pannetje warm water te verwarmen tot ongeveer 40 graden. De olie wordt dan vanzelf weer helemaal helder.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

Beschermfolie extra dik 4 x 4 meter

Deze beschermfolie wordt ook wel afdekfolie of vloerfolie genoemd. Het is in tegenstelling tot veel verkochte folies lekker dik en stevig. Perfect geschikt dus om zaken af te dekken die niet vies mogen worden tijdens de werkzaamheden zonder dat de folie scheurt. De folie is 4 x 4 meter groot en een pak weegt ruim 500 gram.

Veiligheidsbril

Veiligheidsbril
Bolle veiligheidsbril

Bolle werkbril van kunststof.

 

Kwast Houten Blokwitter

deCokerije
8719189250442

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

 

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. 

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Kwast patentpunt maat 16

deCokerije
8719189250466

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. 

Verfbakje met beugel en roller

Verfbakje met beugel en roller. Geschikt voor het verwerken van al onze oliesoorten en Nanopantser.

Lijnolie zeep, stenen kruik van 750 ml

Lijnolie zeep voor het schoonmaken van vervuilde oppervlakken.

Inhoud: 750 ml

Deze zeep bevat geen parfum of andere geurstoffen.

We leveren dit product niet in plastic flessen maar in milieuvriendelijke stenen kruiken.

Oxaalzuur, 1 kilo

deCokerije
8719189250237
Oxaalzuur voor het herstellen van de oorspronkelijk kleur van hout dat vergrijsd is of weer-plekken heeft

deCokerije Emmer

Een stevige kunststof emmer van 12 liter. Handig voor het schoonmaken met Lijnoliezeep of het herstellen van de kleur van het hout met Oxaalzuur.

Cocosborstel

deCokerije
8713884025916

Werkborstel Cocos voor het schoon schrobben van grijs of groen geworden oppervlakken.

Deze werkborstel is gemaakt van hout en cocosvezels en dient dus, net als bij ouderwetse kwasten, voor gebruik eerst een nacht in water gelegd te worden om het hout uit te laten zetten en zo te voorkomen dat de haren spontaan uitvallen.

StopLoss Bags: Starter Set

Wie wil beginnen met de Stoploss bags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

  • 4 StopLoss Bags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
  • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
  • 1 universele trechter
  • 1 set van 4 reserve dopjes
  • 1 vulhulp 

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLoss Bags-pagina te springen.

StopLoss Bags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBag zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

  • Universele trechter en/of
  • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbag.

 

Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbag vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

Stoplossbag Vulhulp

Stoplossbag vulhulp
Met deze vulhulp hangt u de Stoplossbag eenvoudig aan de werkbank zodat u uw handen vrij hebt om de Stoplossbag te vullen

StopLoss Bags: Vulset

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBag wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBag trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLoss Bag.

StopLoss Bags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBag. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt.

Let op:

Deze dopjes passen alleen op de Stoplossbags van 1 liter, niet op de bewaarzakken van 3 liter!

Tungolie, koningin onder de oliën