Gekookte lijnolie
Gekookte lijnolie

Hier vindt u alle informatie over onze ambachtelijke Lijnolie, dubbel gekooktGekookte lijnzaadolie wordt in Nederland vaak gebruikt als eindproduct voor houtbescherming. Wat veel mensen echter niet weten is dat er heel veel verschil in soorten gekookte lijnzaadolie zit. Zoveel zelfs dat sommige soorten "gekookte" lijnzaadolie eigenlijk helemaal geen gekookte lijnzaadolie zijn... Op deze pagina proberen we een klein tipje van de sluier voor u op te lichten.

Gekookte lijnzaadolie wordt gemaakt uit olie die wordt geperst uit zaden van de vlasplant. Behalve dat er uiteraard verschil in kwaliteit van de zaden zit, ontstaat er ook een groot kwaliteitsverschil door de wijze waarop de olie wel of niet behandeld wordt.

 

Gekookte Lijnolie wordt gemaakt uit Rauwe Lijnzaadolie. Dat is het product dat na het persen van de lijnzaden ontstaat. Meer informatie over de grondstof voor gekookte lijnolie leest u op de rauwe lijnzaadolie pagina.

 

Door rauwe lijnzaadolie op de juiste temperatuur te verkoken wordt de chemische samenstelling  ervan veranderd waardoor ook de eigenschappen veranderen. Sommige mensen denken dat als ze rauwe lijnzaadolie tot 100 graden verwarmen dat ze dan "gekookte lijnolie" krijgen. Helaas ontstaat op die manier geen gekookte Lijnolie maar slechts "warme lijnzaadolie" die gewoon weer afkoelt tot rauwe lijnzaadolie. Gekookte Lijnolie maken is dus iets gecompliceerder.

Om rauwe lijnzaadolie om te toveren tot gekookte lijnzaadolie wordt de olie tot ongeveer 200 graden Celsius verwarmd in speciaal daarvoor ontwikkelde ketels. Boven een bepaalde temperatuur ontstaat een exotherme reactie zodat het proces zelf warmte gaat genereren. Tijdens dit proces gaan de moleculen in de lijnzaadolie onderling verbindingen aan waardoor deze niet langer als losse "draden" in de olie drijven maar "vernetten" tot een raster van moleculen. Een dergelijk raster vormt een sterkere en elastischer film dan de losse moleculen uit de rauwe lijnzaadolie. Bovendien kan de olie door de gewijzigde samenstelling daarna ook beter een verbinding aan gaan met zuurstof waardoor een drogende olie ontstaat. Enkele verschillende soorten die ontstaan na het koken of verwerken van lijnolie zijn:

 

Gekookte Lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie wordt verkregen door rauwe lijnolie tot circa 200 graden te verhitten en toevoegingen bij te voegen waardoor de eigenschappen veranderen en een natuurlijk drogende olie ontstaat.

 

Dubbel Gekookte Lijnzaadolie

Door de olie nogmaals te koken wordt de zuurgraad verder verlaagd waardoor een minder agressieve olie wordt verkregen.

 

Standolie (Lijnolie)

Standolie is een gekookte en geraffineerde lijnolie die over het algemeen sterk ingedikt is door langdurige verkoking. Het wordt onder andere toegepast om verf elastischer te maken en meer glans te geven. Het vergeelt minder dan gewone gekookte lijnolie en vormt na droging een glanzende, elastische laag die bovendien erg duurzaam is.

 

Geraffineerde Lijnzaadolie

Geraffineerde lijnolie is gekookte lijnolie die is behandeld met bleekaarde waardoor de slijmstoffen uit de lijnolie gehaald worden en tevens de kleur van de olie lichter wordt.

 

Verrijkte Gekookte Lijnolie

Verrijkte Gekookte lijnolie is een daadwerkelijk gekookte Lijnzaadolie waar bovendien Tungolie aan is toegevoegd om de kwaliteit nog verder te verbeteren. Klik hier voor Verrijkte Gekookte Lijnolie.

 

Geblazen Lijnzaadolie en "gekookte Lijnzaadolie"

Naast deze echte gekookte Lijnolie-soorten wordt er door sommige bedrijven ook een mix van rauwe Lijnolie met siccatief op de markt gebracht als "gekookte Lijnolie". Veelal gaat het dan echter om geblazen lijnolie. Geblazen Lijnolie wordt verkregen door rauwe Lijnolie te verhitten, er een siccatief aan toe te voegen en er vervolgens lucht door te blazen. Op die manier ontstaat een olie met een bruine kleur die snel droogt en daardoor vaak wordt verward met echte gekookte Lijnzaadolie.. 

 

!

Dubbel Gekookte Lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke.

Klik hier voor de detail informatie van gekookte lijnolie

Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie of met deCokerije White Spirit

Verrijkte Gekookte Lijnolie

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

Beschermfolie extra dik 4 x 4 meter

Deze beschermfolie wordt ook wel afdekfolie of vloerfolie genoemd. Het is in tegenstelling tot veel verkochte folies lekker dik en stevig. Perfect geschikt dus om zaken af te dekken die niet vies mogen worden tijdens de werkzaamheden zonder dat de folie scheurt. De folie is 4 x 4 meter groot en een pak weegt ruim 500 gram.

StopLossBags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBags zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

  • Universele trechter en/of
  • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbags.

StopLossBags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBags. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt

StopLossBags: Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbags vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

StopLossBags: Vulset

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBags wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBags trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLossBag-zak.

StopLossBags: Starter Set

startset

Wie wil beginnen met de Stoplossbags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

  • 4 StopLossBags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
  • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
  • 1 universele trechter
  • 1 set van 4 reserve dopjes

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLossBags-pagina te springen.

Kwast Houten Blokwitter

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

Patentpuntkwast maat 16

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Onze kwasten behoren tot de absolute top doordat deze traditioneel met de hand vervaardigd worden met de beste kwaliteit Chinees varkenshaar wat o.a. resulteert in een uitstekende opname en afgifte van de olie.

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. Ook deze kwasten zijn gemaakt van Chinees varkenshaar om een uitstekende opname en een mooie vloeiing te combineren.

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

White Spirit

Deze aromaten-arme White Spirit wordt gebruikt voor het schoonmaken van gereedschap. Inhoud 1 liter

 

Klik hier voor de White Spirit pagina

 

Gekookte lijnolie