Verbruik?

Als u aan een project begint en uw boodschappenwagentje gaat inladen is het uiteraard handig dat u weet hoeveel u moet bestellen. We krijgen dan ook regelmatig de vraag hoeveel vierkante meter er met een liter van onze producten behandeld kan worden. Een heel logische en eenvoudige vraag waar helaas een weliswaar ook logisch maar iets minder eenvoudig antwoord op te geven is. Op deze pagina vertellen we u graag hoe dat zit.

Het verbruik van olie is geen exacte wetenschap.

Verf, vernis en moderne beitsen vormen een film op het oppervlak. Daarmee is het verbruik van deze producten slechts in zeer geringe mate afhankelijk van het oppervlak. Het verbruik van dergelijke producten is dan ook uitstekend te voorspellen en het verbruik dat daarop vermeld staat is dan ook meestal vrij accuraat. Bij die producten kan dus ook redelijk goed worden ingeschat hoeveel van een dergelijk product men nodig zal hebben voor een klus.

Olie vormt daarentegen geen film op het oppervlak maar dringt in het materiaal waarbij het doel is om het oppervlak te verzadigen met olie want als het oppervlak vol zit met olie past er geen olie meer in en als er geen olie meer in past past er ook geen water meer in en hebben we de levensduur van het materiaal veilig gesteld. Het olie verbruik per vierkante meter hangt direct af van het absorberend vermogen van het materiaal en van hoe (on-)zuinig er gewerkt wordt.

Hoe zuinig of onzuinig er gewerkt wordt is van belang omdat de algemene werkwijze voor het aanbrengen als volgt is:

  • Dun filmpje olie aanbrengen
  • Het materiaal ongeveer een half uur laten drinken (hoe lang precies hangt af van de drogingsomstandigheden en kan in de zomer veel te lang zijn en mag in het voorjaar vaak veel langer zijn.)
  • Voordat de olie een film gaat vormen het overschot afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft.

Werkt u dus zo dat bij het afnemen het oppervlak wel net verzadigd is maar er vrijwel niets teveel is aangebracht dan scheelt dat in het verbruik ten opzichte van wanneer er nog een duidelijke film op het oppervlak is achtergebleven die u weg moet poetsen. De manier van werken kan dus al een groot verschil maken in het verbruik maar nog veel belangrijker is het absorberend vermogen van het materiaal zelf.

Het absorberend vermogen verschilt namelijk niet alleen sterk per houtsoort maar ook per plank, afhankelijk van de wijze waarop die plank gezaagd is. Zo kan voor het behandelen van kops hout wel tot 20 keer zoveel olie nodig zijn als voor het behandelen van een gekloofde plank van precies dezelfde houtsoort en maakt het dus een enorm verschil hoeveel knoesten en uitlopende draad er in de betreffende plank zit. Het verbruik dat op onze verpakkingen is vermeld is dan ook niet meer dan een globale indicatie op basis van gemiddelden uit de praktijk maar deze waarden kunnen voor een specifiek project zeer sterk fluctueren in zowel positieve als negatieve richting en helaas is daar vooraf weinig over te zeggen.

 

Het zal u duidelijk zijn dat dit verhaal niet alleen voor onze producten geldt maar van toepassing is op alle oliesoorten en het verbruik dus vooral wordt bepaald door hoe moeder natuur hout heeft opgebouwd en hoe de plank die u gaat behandelen er uit ziet (welke houtsoort, welke kwaliteit van die houtsoort, veel of weinig knoesten, veel of weinig uitlopende draad, hoe droog is het hout als u begint, hoe oud is het hout et cetera.) 

 

Interpreteer de vermelde verbruiken voor olieproducten daarom niet als exacte wetenschap maar als niet meer dan indicaties uit de praktijk naar beste eer en geweten en realiseer u dat het verbruik voor uw project zowel in positieve als in negatieve zin sterk kan afwijken.

Olie verbruik