Doordat Teakolie een deel hars bevat vormt het ook een heel dun filmpje óp het oppervlak (in tegenstelling tot onze pure olieproducten die uitsluitend in het hout komen te zitten). Voordeel daarvan is de hogere glans en betere vocht bestendigheid, nadeel is dat de olie door het gebruik van het hout lichte krasjes te zien kan geven die zich openbaren als witte streepjes. Door het oppervlak wanneer nodig even af te nemen met een met Teakolie bevochtigde doek worden deze krasjes eenvoudig weggewerkt.
De algemene werkwijze voor alle lagen is als volgt:
Omdat een olie-afwerking vooral in het hout zit in tegenstelling tot een beits of een vernis, is de toplaag van de olie relatief dun en wordt deze dus ook relatief snel afgebroken (waarmee de beschermende werking voor het hout niet verloren is gegaan omdat die in het hout zit). Als u het hout “nieuw” wil houden dient die toplaag olie dus regelmatig te worden aangevuld. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen omdat dat sterk af hangt van de mate van belasting maar gemiddeld wordt een als bovenomschreven geolied oppervlak slechts enkele malen per jaar van een nieuw laagje olie voorzien. Als de oorspronkelijke bescherming goed is aangebracht bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met bijvoorbeeld Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in Teakolie gedrenkte doek. Ook het “dagelijks” onderhoud kan het beste met Lijnoliezeep gebeuren omdat dat de olie niet aantast (in tegenstelling tot sommige moderne schoonmaakmiddelen).
Teak dat op schepen wordt toegepast zal uiteraard wat vaker onderhoud vergen omdat het water het zonlicht reflecteert waardoor de toplaag sneller wordt afgebroken. Ook daarvoor geldt echter eenvoudig: schoonmaken en afnemen met een in olie gedrenkte doek.
Lees voor aanvang van de klus ook nog even de tips en trucs door om de meest gemaakte fouten en problemen te voorkomen.