Rauwe lijnolie

Rauwe lijnolie; de oudste onder de conserveringsmiddelen

Op deze pagina vindt u informatie over Rauwe lijnolie die wordt geperst uit zaden van de vlasplant en die al vele eeuwen gebruikt wordt als grondstof voor houtbeschermingsmiddelenRauwe lijnolie wordt gewonnen uit zaden van de vlasplant (Linum usitatissimum). Deze tak van de vlasfamilie levert met circa 40% een hoge olie-opbrengst in tegenstelling tot het vezel-vlas waar touw en kleding van worden gemaakt en waarvan de zaden slechts een klein percentage olie bevatten.

 

Olievlas wordt voornamelijk geteeld in Europa, Canada en Rusland zodat in die regio's ook de meeste lijnzaadolie wordt geproduceerd. In Europa geldt Belgiƫ als de grootste verwerker van lijnzaad.

 

Omdat lijnolie, afhankelijk van de wijze waarop de olie is verwerkt, een groot impregnerend vermogen heeft, goed waterbestendig is en sterk hecht wordt het al eeuwenlang gebruikt als conserveringsmiddel voor onder andere hout en allerlei soorten metaal. Ook kunststoffen worden tegenwoordig vaak behandeld met lijnolie om ze glanzend te houden.

 

Nadelen van lijnolie zijn, ook weer afhankelijk van de wijze waarop de olie is verwerkt, het vergelen en donker maken van het houtoppervlak. Bovendien kent rauwe lijnolie een bijzonder lange droogtijd die verkort kan worden door de olie te koken of door het toevoegen van siccatief.

Rauwe lijnolie zit niet in ons assortiment maar wel gekookte lijnolie waar u hier informatie over vindt.