Lijnolie

Algemene informatie over lijnolie

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over lijnzaadolie. Lijnzaadolie, kortweg lijnolie genoemd, wordt al eeuwenlang gewonnen uit de zaden van de vlasplant (Linum Usitatissium) die in Europa, Canada en Rusland wordt geteeld. De rauwe lijnolie wordt verkregen door de zaden uit te persen. Vroeger gebeurde dat op grote schaal met behulp van windmolens. In Nederland zijn er daarvan nog een aantal over die door voornamelijk vrijwilligers in ere worden gehouden. Wie meer wil weten over hoe lijnzaadolie vroeger werd gewonnen kan onder andere nog een bezoek brengen aan oliemolen "De Passiebloem" in Zwolle en op oliemolen Het Pink in de Zaanstreek.  

Rauwe lijnzaadolie is voor houtconservering nog niet direct geschikt zodat dit ruwe product, afhankelijk van de producent en de gewenste kwaliteit, allerlei bewerkingen ondergaat. Zo kan de lijnolie worden ontgomd, kan de zuurgraad worden aangepast, kan het gebleekt worden en kan de geur er van verminderd worden om zo uiteindelijk een geraffineerde lijnzaadolie te krijgen. Het zal u duidelijk zijn dat al die stappen geld kosten en er dus ook een groot verschil is in de prijs en kwaliteit van de op de markt verkrijgbare soorten lijnzaadolie.

 

Lijnzaadolie heeft van alle plantaardige oliën de beste drogings-eigenschappen en wordt om die reden veel gebruikt voor de oppervlaktebehandeling van onder andere hout, staal en kunststoffen. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de productie van Linoleum. Ook geeft lijnzaadolie een hoge elasticiteit aan het eindproduct.

 

De goedkopere (dus minder bewerkte) soorten lijnozaadlie worden onder andere gebruikt voor kitten, goedkopere houtbescherming, als toeslagstof voor roestwerende verfsoorten en als toeslagstof voor drukinkten. Als deze goedkopere lijnzaadolie gebruikt wordt voor houtbescherming wordt deze voorzien van droogstoffen, siccatieven genoemd, om de droogtijd te verkorten. De hiervoor gebruikte siccatieven zijn voornamelijk Mangaan en Zirkonium. Vroeger werd hiervoor ook Lood gebruikt wat inmiddels niet meer wordt toegepast. Ook Kobalt wordt inmiddels niet meer gebruikt vanwege de kankerverwekkende eigenschappen ervan.

 

De duurdere, gekookte lijnzaadolie wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor het maken van producten voor hout bescherming, lichtgekleurde lakken, drukinkten en verfsoorten. Door de uitmuntende oxiderende eigenschappen van deze lijnzaadolie ontstaat een olie die niet alleen goede vloei eigenschappen heeft maar waarin bovendien ook uitstekend pigmenten opgenomen worden. Deze olie droogt aanmerkelijk sneller dan rauwe lijnzaadolie zodat hiervoor minder of geen siccatief nodig is. Ook (goedkope) rauwe lijnzaadolie waar siccatief aan is toegevoegd wordt helaas soms op de markt gebracht onder de noemer van "gekookte lijnolie" maar dat is dus eigenlijk helemaal geen gekookte lijn olie.

 

Geraffineerde lijnzaadolie is lijnzaadolie die een heel aantal bewerkingen ondergaan heeft en is daarmee uiteraard ook de duurste lijnzaadolie-variant. Deze olie wordt onder andere gebruikt om standolie te maken die gebruikt wordt bij de productie van alkydhars, hoogglanslakken en drukinkten. Doordat deze olie serieus gekookt is ontstaat een lichtgekleurde, polymeriserende olie met uitmuntende eigenschappen voor het opnemen van pigmenten. Deze olie wordt in verschillende dikten (viscositeit) geproduceerd en wordt dan ook op allerlei plaatsen ingezet. Door aan de olie tijdens het kookproces op de juiste temperatuur een passende hoeveelheid Tungolie toe te voegen ontstaat een geraffineerde olie die minder snel vergeelt. Een dergelijke mix noemen we Verrijkte Gekookte Lijnolie.

 

 

Rauwe Lijnzaadolie is geperst, gekookte Lijn olie gekookt, geraffineerde Lijn olie verder bewerkt. Verrijkte Gekookte Lijn olie is geraffineerde Lijn olie met Tungolie.

 

 

 

!

Dubbel Gekookte Lijnzaadolie

deCokerije
8719189250190
Levertijd:3-5 dagen
Gekookte lijnzaadolie

Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke.

Klik hier voor de detail informatie van gekookte lijnolie

Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.

 

Tip!

Bestel ook direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

Tip!

Voeg circa 5% levensduurverlenger toe om de levensduur van deze olie met ongeveer 25% te verlengen zodat minder snel onderhoud nodig is.

Verrijkte Gekookte Lijnolie

Échte Gekookte Lijnzaadolie zoals het ooit bedoeld was...

Kijk hieronder om ook direct de benodigde toebehoren zoals kwasten, poetslappen en dergelijke mee te bestellen

 

Klik hier voor de detail informatie

 

Tip!

Bestel ook direct een jerrycan opener en een jerrycan kraan mee. U kunt de jerrycan dan eenvoudig openen en sluiten en de olie aftappen zonder te knoeien.

Tip!

Voeg voor buitengebruik circa 5% levensduurverlenger toe om de levensduur van deze olie met ongeveer 25% te verlengen zodat minder snel onderhoud nodig is.

Bestel ook direct de volgende materialen mee:

StopLoss Bags: Losse zak(ken)

Losse StopLossBag zak met bijbehorende sluitdop

Inhoud: 1 liter 

Niet vergeten mee te bestellen om de zakken te kunnen vullen:

  • Universele trechter en/of
  • Vulset voor als u met losse trechters wilt werken

Kijk hier voor meer informatie over de Stoplossbag.

 

StopLoss Bags: Set van 4 losse dopjes

Set van 4 losse dopjes voor de StopLossBag. Altijd makkelijk als er eentje onder de werkbank rolt of  per ongeluk in de krullenbak verdwijnt.

Let op:

Deze dopjes passen alleen op de Stoplossbags van 1 liter, niet op de bewaarzakken van 3 liter!

Universele trechter

Met deze trechter kunt u eenvoudig de StopLossbag vullen. De trechter is van flexibel rubber en heeft verschillende diameters waardoor deze op veel verfblikken passen. Bij een niet passend blik vouwt u de trechter eenvoudig volledig uit en gebruikt u deze als een normale trechter.

De trechters worden per stuk geleverd.

StopLoss Bags: Slangensetje

Deze set bevat twee slangetjes van verschillende diameters voor wie de StopLossBag wil kunnen vullen met een gewone trechter.

Bij gebruik van de universele StopLossBag trechter is deze set niet nodig.

Het rechterdeel op de foto is te zien hoe de slangetjes gebruikt worden. Het onderste witte deel dat u op de foto ziet is de bovenzijde van een StopLoss Bag.

StopLoss Bags: Starter Set

Wie wil beginnen met de Stoploss bags heeft direct voordeel bij deze set die bestaat uit:

  • 4 StopLoss Bags (inhoud 1 liter) met bijbehorende dopjes
  • 1 vulset voor gebruik met gewone trechters
  • 1 universele trechter
  • 1 set van 4 reserve dopjes
  • 1 vulhulp 

Nog niet bekend met deze unieke wijze om uw olie, verf en andere vloeistoffen in goede staat te bewaren zodat u alles kunt gebruiken? Klik dan op deze link om naar de StopLoss Bags-pagina te springen.

Kwast Houten Blokwitter

deCokerije
8719189250442

Onze ambachtelijke producten worden het prettigst verwerkt met een kwast van ouderwetse kwaliteit. De kwaliteit van de haren van deze blokkwast zorgt voor een goede opname van de olie waardoor hiermee zeer snel grotere oppervlakken kunnen worden behandeld.

 

Kwast patentpunt maat 16

deCokerije
8719189250466

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. 

Kwast, plat dubbeldik 2,5 of 3 inch (63 of 76 mm breed)

Onze producten worden het prettigst verwerkt met een patentpuntkwast of platte kwast van ouderwetse kwaliteit. 

Behalve voor onze producten zijn deze kwasten ook bijzonder prettig voor het verwerken van beitsen en vernissen.

Poetslappen

Speciaal geselecteerde, prettig absorberende poetslappen voor het verwijderen van overtollige olie van het oppervlak. De lappen zijn circa 30 x 36 cm per stuk en zijn gemaakt van krasvrij, natsterk, pluisarm materiaal met een groot absorberend vermogen.

Ze zijn verpakt per zak van 50 stuks

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

Op deze pagina vindt u veel informatie over verschillende soorten Lijnolie

De waardering van www.hout-olie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 476 reviews.