Historie

Deze site is een initiatief van Restauratiebedrijf Van Zaltbommel.

 

Waarom deze site?

Eigenaar Ron van Zaltbommel hield zich lange tijd bezig met:

  • Onderhoud en restauratie van monumentale panden.
  • Het verzorgen van ambachtelijke cursussen.
  • Het leveren van lastig te vinden ambachtelijke producten.
  • Het importeren en leveren van houten werkbanken.

 

Vanwege het succes van de houtoliën is Ron inmiddels moeten stoppen met zijn restauratiewerk en richt hij zich nu voornamelijk op de oliën die u op deze site kunt vinden en zijn houten werkbanken die via www.houten-werkbank.nl op de markt worden gebracht.

 

Het verhaal begon ooit met het verzorgen van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale panden, iets waar Ron zich vele jaren met veel plezier mee bezig heeft gejouden.Omdat Ron ontdekte dat voor velen kennis over ambachtelijke technieken lastig te vinden was en veel van die kennis bovendien aan het verdwijnen leek te zijn, begon hij met het organiseren van houtbewerkings- en restauratiecursussen in zijn ambachtelijke werkplaats in Groot-Ammers. Al snel wisten houtbewerkers uit binnen én buitenland zijn werkplaats te vinden.

 

Een belangrijk onderdeel van houtbewerking is het afwerken van een gereed product. Eén van de andere activiteiten van Ron is dan ook lange tijd het importeren en door heel Europa distribueren van traditionele afwerkingsproducten geweest. Zowel tijdens beurzen waar Ron zich presenteert, als bij de lezingen die hij verzorgt én via de vragen die hij via zijn websites ontvangt blijkt dat veel mensen niet goed weten op welke wijze en waarmee ze een houten voorwerp af moeten werken of moeten onderhouden. Omdat er over olie alleen al zoveel te vertellen is heeft hij in 2012 deze website www.hout-olie.nl opgezet. Hoewel er natuurlijk al heel veel oliesoorten op de markt zijn die bedoeld zijn om op hout te smeren is bij veel van die producten niet bekend wat er in zit en komen de toelichtingen van de fabrikanten en leveranciers dan ook helaas vaak niet verder dan kreten als "de beste olie met de laagste prijs die geschikt is voor alle toepassingen". Ron's insteek is dat je pas een gedegen keuze kunt maken voor product A of product B als je weet wat de eigenschappen er van zijn zodat je het product af kunt stemmen op de eisen die aan het werkstuk gesteld worden. Zo stellen we bijvoorbeeld aan een sla-schaal hele andere eisen dan aan een tuinbank en hoort bij de sla-schaal dus ook een hele andere olie dan bij die tuinbank.

 

Om serieuze producten én kennis over olieproducten ter beschikking te kunnen stellen heeft Ron in samenwerking met een olieproducent van natuurvriendelijke kwaliteitsproducten een reeks olieproducten ontwikkeld waar u op deze site alles over kunt lezen. 

 

Kijkt u dus rustig rond en neem, bij voorkeur via e-mail , contact op als u na het doorlezen van deze site vragen mocht hebben.