Olieverbruik op hout; hoe zit dat eigenlijk en hoe serieus zijn de opgegeven waarden? Op deze pagina vertellen we u er alles over.
Verbruik bij verf, vernis en beits:
Verf, vernis en moderne beitsen vormen een film óp het oppervlak. Daarmee is hoeveel u nodig heeft slechts in zeer geringe mate afhankelijk van het absorberend vermogen van het oppervlak. Als u het aantal vierkante meters weet dan is bij dergelijke producten uitstekend te voorspellen hoeveel u nodig heeft. Het verbruik dat op die blikken staat is dan ook meestal vrij accuraat.
Olieverbruik op hout:
Een olieafwerking vormt geen film óp het oppervlak maar dringt in het materiaal. Het doel daarbij is om het oppervlak te verzadigen. Als het oppervlak verzadigd is past er geen olie meer in. Als er geen olie meer in past past er ook geen water meer in. En dat zorgt er voor dat de levensduur van het materiaal wordt verlengd. Het olie verbruik per vierkante meter hangt dus direct af van het absorberend vermogen van het materiaal en de gevolgde werkwijze.
Algemene werkwijze:
Hoe zuinig of onzuinig men werkt is van belang. De algemene werkwijze voor het aanbrengen als volgt is:
- Dun filmpje olie aanbrengen met een kwast of roller.
- Het materiaal ongeveer een half uur laten drinken. Hoe lang het materiaal precies mag drinken hangt af van de drogingsomstandigheden. Een half uur kan in de zomer veel te lang zijn en mag in het voorjaar vaak veel langer zijn.
- Vóórdat de olie een film gaat vormen neemt u het overschot af met schone, droge lappen zodat er géén oliefilm op het oppervlak achterblijft.
- Laat de gebruikte doeken uitgespreid drogen om broei te voorkomen.
- Breng eventueel volgende lagen steeds met een dag tussenruimte aan.
Werkt u dus zo dat bij het afnemen het oppervlak wel net verzadigd is maar er vrijwel niets teveel is aangebracht dan heeft u in totaal minder product nodig dan wanneer er nog een duidelijke film op het oppervlak is achtergebleven die u weg moet poetsen. U heeft in het laatste geval meer olie en meer doeken nodig. De manier van werken kan dus een groot verschil maken in hoeveel u nodig heeft.
Absorberend vermogen:
Het absorberend vermogen verschilt niet alleen sterk per houtsoort maar ook per plank. Zo is het absorberend vermogen onder andere afhankelijk van de wijze waarop die plank gezaagd is. Voor het behandelen van kops hout kan wel tot 20 keer zoveel materiaal nodig zijn als voor het behandelen van een gekliefde plank van precies dezelfde houtsoort. Het maakt dus een enorm verschil hoeveel knoesten en uitlopende draad er in een plank zitten. De verbruiksgegevens die op onze verpakkingen zijn vermeld zijn dan ook niet meer dan een globale indicatie op basis van gemiddelden uit de praktijk maar deze waarden kunnen voor een specifiek project zéér sterk fluctueren in zowel positieve als negatieve richting en helaas is daar vooraf weinig over te zeggen.
Het zal u duidelijk zijn dat dit verhaal niet alleen voor onze producten geldt maar van toepassing is op alle oliesoorten. Hoeveel u nodig heeft wordt dus vooral bepaald door hoe moeder natuur hout heeft opgebouwd en hoe de plank die u gaat behandelen er uit ziet. Welke houtsoort, welke kwaliteit van die houtsoort, veel of weinig knoesten, veel of weinig uitlopende draad, hoe droog is het hout als u begint en hoe oud het hout is heeft dus allemaal invloed op het absorberend vermogen.
Conclusie voor olieverbruik op hout:
Interpreteer de vermelde verbruiken voor olieproducten daarom niet als exacte wetenschap. Het zijn slechts indicaties op basis van waarden uit de praktijk die we naar beste eer en geweten verstrekken. Realiseer u dus dat het makkelijk voor kan komen dat u voor uw project (veel) meer of (veel) minder olie nodig zult hebben.