Gratis verzending vanaf €175,-
Uit voorraad leverbaar dus snelle levering
De beste kwaliteit natuurlijke houtolie

Olie en
gezond­heid

Houtolie? decokerije maakt nog ambachtelijke houtolie volgens oud recept!

Houtolie en gezondheid: Voedselveiligheid en allergieën

Hout olie en gezondheid

Houtolie en gezondheid van olie is een onderwerp waar soms discussie over is. Het is blijkbaar niet altijd even duidelijk en er doen dan ook veel verhalen de ronde die helaas niet helemaal kloppen. Zoals met ieder product dient ook met deze producten serieus om gegaan te worden. Het feit dat een product uit een natuurlijke bron komt betekend geenszins dat het daardoor ook ongevaarlijk is. Op deze pagina vertellen we u daarom hoe het zit met de gezondheid van houtolie.

Terpentijn en andere oplosmiddelen zijn hoogst brandbaar en de dampen daarvan kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Zorg dus steeds voor voldoende ventilatie en draag beschermende kleding.

Tungolie wordt geperst uit de zaden van de Tungboom die in de volksmond vaak, eigenlijk dus onterecht Tung-“noten” worden genoemd. Daardoor veronderstellen mensen soms dat deze olie tot allergische reacties zou kunnen leiden. Er is ons tot op heden geen enkel concreet geval bekend waarbij iemand last heeft gehad van Tungolie maar indien u allergisch bent voor bepaalde stoffen is het verstandig om eerst medische informatie in te winnen of voor een alternatief te kiezen waarvan u zeker weet dat dat geen reacties bij u geeft. Als Tungolie droogt polymeriseert het tot een harde, inerte film waardoor de kans op allergische reacties dan nóg veel kleiner wordt. Áls u dan ook al een reactie zou kunnen ondervinden dan zal dat voornamelijk tijdens het werken met de vloeibare olie zijn…

Tungolie polymeriseert tijdens het drogen. Daardoor geldt het als een voedselveilige olie die op grote schaal wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor het op hoogwaardige wijze afwerken van keukengerei, snijplanken, aanrechtbladen die in contact komen met voedsel. Voor het behandelen van dergelijke houten voorwerpen heeft u de volgende keuzes aan drogende oliën:

Welke olie kan wel?

Rauwe Lijnolie

Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt. Dit product kent echter een droogtijd van circa 6 maanden en is dus weliswaar voedselveilig maar door die droogtijd minder geschikt voor het afwerken van snijplanken en dergelijke. Gekookte Lijnolie droogt sneller maar de daarin aanwezige siccatieven kunnen vrij komen in het lichaam. Daarom is Gekookte Lijnolie niet voedselveilig.

Rauwe Tungolie

Ook Rauwe Tungolie wordt als voedselveilig gezien. Deze olie bevat geen toevoegingen en kent een droogtijd van ongeveer een week per laag. Voor wie veel waarde hecht aan pure producten en met de iets langere droogtijd kan leven is dit product de beste keus. Onze klanten die op professionele wijze en in batch snijplanken maken werken vrijwel uitsluitend met dit product.

Verbeterde Houtolie / Gekookte Tungolie

Verbeterde Houtolie heeft een droogtijd van enkele uren tot een dag en werkt dus sneller. Dit product bevat siccatieven maar doordat het lichaam niet in staat is om Tungolie af te breken kunnen die niet vrijkomen in het lichaam. Dit product is dus geschikt voor toepassing op snijplanken en dergelijke als men iets meer haast heeft. Keerzijde van de snellere droging is uiteraard ook dat de olie minder diep indringt dan de Rauwe Tungolie.

Werkbladolie

Werkbladolie bestaat uit een blend van verschillende natuurlijke oliën. Het is speciaal ontwikkeld voor keukenbladen, aanrechtbladen, werkbladen, werkbanken, snijplanken en dergelijke. Werkbladolie bevat in het geheel geen droogstoffen of oplosmiddelen en is volledig Vegan waardoor deze oliesoort het beste geschikt is voor voorwerpen die in contact komen met etenswaren.

Let op:

Hoewel zover wij weten iedereen het er wel over eens is dat Tungolie voedselveilig is zijn onze producten niet als zodanig gecertificeerd omdat de kosten van dergelijke certificaten voor ons niet opwegen tegen de baten.

Sommige mensen vinden Tungolie niet echt lekker ruiken; veel andere vinden het juist wel een prettige geur. Wat u er ook van vindt; het is verstandig om steeds goed te ventileren. Daardoor bent u de geur het snelst kwijt en krijgt de olie ook voldoende verse zuurstof om te kunnen drogen. Zo is het werk het snelst klaar voor gebruik.

Bestel direct:

Olie

Werkbladolie 500 ml

Werkbladolie

 27,95
Rauwe Tungolie 1 liter

Rauwe Tungolie

Vanaf  22,95
Verbeterde houtolie 1 liter

Verbeterde Hout olie

Vanaf  22,95

Meebestellen:

Gereedschappen

Poetsdoeken pak van 50 stuks

Poetsdoeken

Vanaf  19,95
Blokwitter

Kwast Blokwitter

 9,45
Platte kwast 3 inch

Kwast Plat Dubbeldik

Vanaf  6,95
Patentpuntkwast nummer 16

Kwast patentpunt maat 16

 9,65
Verfbakje met roller

Verfbakje met roller

 4,25

Meebestellen:

Stoplossbags om overschot olie in goede conditie te houden

Stoplossbags Startset

Startset Stoplossbags

 27,95
Stoplossbags losse zak

Losse Stoplossbag zak

Vanaf  4,95
Stoplossbags vulset

Slangensetje voor StopLossbag

 1,50
Stoplossbag vulhulp

MDF Vulhulp voor Stoplossbag

 2,44

Selecteer een Afleverpunt