Wat is een visgraat vloer?

Een visgraat vloer is, zoals het woord het wellicht al verklapt, een vloer in de vorm van een visgraat. Of eerder gezegd, in het patroon van een visgraat. Het zijn allerlei korte plankjes die zo in elkaar zijn geschoven dat het motief op een visgraat lijkt. Nu je dit misschien weet, zal het je in veel huizen wel opvallen dat deze vloer aanwezig is. Dat is ook niet zo gek. Het is namelijk een hele populaire manier van vloer leggen.

 

Waar komt het vandaan?

Niet alleen is deze manier van vloeren leggen heel populair, dat is het ook al heel lang. Het is namelijk een van de oudste manieren van parketvloer plaatsen. Je komt het al tegen in oudere villa’s en kastelen. Het was vroeger dan ook echt een luxueuze manier van een houten vloer plaatsen, het was namelijk een stuk ingewikkelder dan simpelweg wat houten planken naast elkaar te leggen. Deze vloeren vind je terug in veel huizen van adellijke families uit de zestiende en zeventiende eeuw. Vooral in Frankrijk vind je de visgraat vloer terug. In Nederland kwam het ietsjes later waar het een hele lang tijd vooral als een conservatieve en elitaire vloer werd beschouwd.

 

Hoe ziet de visgraat vloer er tegenwoordig uit?

Tegenwoordig valt dat elitaire randje wel mee. Je vindt de visgraat vloer namelijk op heel veel plekken en in heel veel huizen terug. Dat komt mede doordat het materiaal voor de vloer niet meer alleen maar uit hout hoeft te bestaan. Je kan bijvoorbeeld kiezen laminaat visgraat. Daarbij zit een specifiek systeem, de zogenaamde ‘fastclick-verbinding’ waarbij je de stukken vloer simpelweg in het patroon van een visgraat vastklikt aan elkaar. Het voordeel daarbij is dat het materiaal vaak wel het uiterlijk heeft van een houten vloer. Je verliest dus niet het karakter van de oude Franse villa, maar hebt wel een goedkoper materiaal kunnen gebruiken.

Je kan naast laminaat ook voor pvc visgraat gaan. Dit is een kunststof waarbij de visgraatplanken in stroken worden gemaakt. Ook bij dit materiaal kan je kiezen voor een houten look, of voor een wat strakker uiterlijk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het voordeel van pvc is dat het materiaal zeer kindvriendelijk is. Het is namelijk heel waterbestendig, het kan goed tegen krassen en houdt heel goed warmte vast. Het is daarom dan ook een hele goede vloer om te combineren met een vloerverwarming.