Nieuwsbrief najaar 2019

 

Ter inleiding

In deze nieuwsbrief vindt u een sprookje over een kabouter die invloed heeft op onze producten, vertellen we u wat meer over de ingrediënten die we gebruiken en geven we een kijkje in waar we mee bezig zijn om zelfs onze producten nóg beter te maken. Daarnaast mogen we houtdraaier Mark Steltenpool, die een houtdraaischool in Noord Holland is gestart, als nieuwe dealer verwelkomen en vindt u in deze uitgave een leuke aanbieding voor de komende feestdagen. Veel leesplezier dus en als u vragen of bemerkingen heeft dan horen we die natuurlijk graag!

 

Sinterkerst...

Sinterkerstaanbieding. Complete set voor een wel heel aantrekkelijke prijs!"Time flies when you're having fun" spreekt het gezegde en zo ook dus bij deCokerije want "fun" is het gelukkig bij ons nog steeds! Ook dit jaar hebben we weer een heel aantal leuke projecten mee mogen maken en zijn we ook zelf weer een beetje groter maar vooral leuker geworden zoals u in deze nieuwsbrief kunt lezen. Als we deze nieuwsbrief schrijven loopt het inmiddels tegen het eind van het jaar en terwijl de kerstliedjes al op de radio te horen waren zagen we afgelopen weekend Sinterklaas het land in varen. Voor velen is de tijd dus weer aangebroken om lekker in de werkplaats aan de slag te gaan met een nieuw project en omdat binnenkort ook Sinterklaas en Santa Claus zich weer voor de deur van de werkplaats zullen melden hebben we voor alle lezers van deze nieuwsbrief een leuke kado-aanbieding opgenomen. Sinterklaas en Santa Claus hoeven dit jaar dus niet lang te zoeken naar een bruikbaar geschenk voor de enthousiaste houtbewerker want ze vinden ons cadeautje onderaan deze pagina

  

Afscheid van een kabouter... 

Kobalt wordt afgeschaftDe donkere dagen van het jaar zijn bij uitstek geschikt voor spannende verhalen over trollen, kabouters en andere sprookjesfiguren. In deze nieuwsbrief daarom een waargebeurd sprookje over een kabouter die jarenlang zijn werk ongemerkt heeft uitgevoerd en die nu eindelijk met kabouterpensioen mag. Laten we eens kijken hoe dat zit en wat deze kabouter te maken heeft met natuurlijke houtolie...

Siccatieven zijn droogstoffen die in oliën en verven worden toegepast om ervoor te zorgen dat deze sneller drogen. Kobalt is een metaal en kent een groot aantal toepassingen waaronder het gebruik in accu's, in kleurstoffen en ook in siccatieven. Op Wikipedia is over Kobalt onder andere te lezen: "Het woord Kobalt komt van het Duitse Kobold (kabouter). Kobalterts werd vaak verward met ertsen van de metalen die men wilde delven, waardoor de teleurstelling groot was als men het ongewenste Kobalt verkreeg. Kobalt trekt het giftige Arseen aan en joeg daarom angst aan bij de mijnwerkers. Men geloofde dat Kobolden uit kwaadaardigheid dit metaal in de mijnen legden..."

Inmiddels weten we dat niet alleen Arseen maar ook Kobalt zelf behalve hele prettige ook bijzonder vervelende eigenschappen heeft en dat is de reden dat Kobalt al geruime tijd op het lijstje van stoffen staat die we liever niet meer gebruiken. Omdat de eigenschappen van Kobalt als siccatief echter lastig te vervangen zijn, heeft het een poos geduurd voor er alternatieven waren. Inmiddels is Kobalt ook wettelijk in de ban gedaan waardoor er door allerlei partijen, waaronder wijzelf, druk gewerkt wordt aan goede alternatieven. Na heel veel uren ontwikkelen, testen, testen en nog eens testen lijkt er op dat wij een aantal hele mooie alternatieven hebben gevonden. Daarmee zijn we nu nog verder aan het testen om te kijken hoe we die in onze productie toe kunnen gaan passen.

Naast het zoeken naar alternatieve siccatieven zijn we ook druk aan het doorontwikkelen van onze olieproducten zelf en zijn we er onlangs in geslaagd om een olie te ontwikkelen die helemaal geen siccatief meer nodig heeft en uitsluitend bestaat uit natuurlijke oliën. Dit nieuwe product droogt keurig, is zowel binnen als buiten toepasbaar en is zelfs voedselveilig. Oftewel: Veel mooier dan dat gaat het niet worden denken we zelf. Door deze ontwikkelingen hoeven de kaboutertjes dus het droogwerk niet meer te doen en kunnen ze voortaan van hun welverdiende pensioen gaan genieten...

 

Kolofonewatte?

Colofonium verhoogt de weerbestendigheid van deCokerije-oliënZoals u niet zal verbazen bestaan onze oliën vooral uit, jawel, olie. Dit in tegenstelling tot heel veel andere zogenaamde olieproducten op de markt die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet uit voornamelijk olie maar voor het grootste gedeelte uit oplosmiddel bestaan. Naast de verschillende soorten olie, waarvan voor ons Tungolie het belangrijkste is, gebruiken we in sommige recepten ook nog andere stoffen. Zo gebruiken we voor het maken van onze Bankiraiolie, Verbeterde Danish oil, Hardhoutolie en Teakolie behalve verschillende soorten olie ook nog Colofonium. Colofonium is hars dat gewonnen wordt uit het sap van Dennenbomen. Dennenbomen heten ook wel Pijnbomen en om die reden wordt Colofonium ook wel Pijnhars genoemd. Als het sap wordt gedestilleerd blijft er een brosse harssoort achter die Colofonium heet en een groot aantal toepassingen kent. Zo wordt Colofonium onder andere gebruikt bij het solderen, is het ook wel bekend als Vioolhars omdat het gebruikt wordt om de snaren van strijkstokken stroef te houden en gebruiken wij het dus bij het maken van onze weerbestendige oliën. Voor het maken van die producten wordt Colofonium tijdens de productie van de olie bij de juiste temperatuur toegevoegd waardoor het een geheel vormt met de gebruikte oliesoorten. Door de aanwezigheid van Colofonium in de olie wordt de weerbestendigheid van de olie groter wat die soorten prima geschikt maakt voor het behandelen van bijvoorbeeld schuttingen en tuinhuizen.

 

Terug van weggeweest: deCokerije Hardwaxolie!

deCokerije Hardwaxolie bevat geen oplosmiddelSinds de vorige nieuwsbrief zijn we niet alleen bezig geweest met het verbeteren van de recepten om Kobalt uit te kunnen faseren maar hebben we ook een aantal concrete dingen gerealiseerd. Een van de zaken die we gedaan hebben is het terug in productie nemen van een eigen Hardwaxolie. Zoals u zich wellicht nog herinnerd zijn we vorige jaar gestopt met onze eigen productie om over te stappen op de Hardwaxolie van Leinos. Naar aanleiding daarvan ontvingen we echter veel reacties van klanten die ons vroegen of we niet weer een eigen merk Hardwaxolie konden produceren. Daar hebben we naar geluisterd en inmiddels is deCokerije Hardwaxolie weer leverbaar. Daarbij hebben we ook direct de receptuur van dit product sterk verbeterd waardoor onze Hardwaxolie nu in het geheel geen oplosmiddelen meer bevat en dus niet alleen beter voor het milieu maar ook nog eens een stuk zuiniger in het gebruik is geworden en minder ruikt.

 

Nieuw, nieuw, nieuw: Werkbladolie!

deCokerije Werkbladolie: volledig VeganNaast de verbeterde Hardwaxolie hebben we een volledig nieuw product gelanceerd: Werkbladolie. Deze olie is speciaal geschikt voor het behandelen van houten aanrechtbladen, snijplanken, sla-schalen en dergelijke. Ook dit product bevat in het geheel geen oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen meer en is het eerste product dat we volledig Vegan mogen noemen. De ingrediënten zijn dus volledig natuurlijk en plantaardig, komen uit hernieuwbare bronnen en zijn volledig onschadelijk. Natuurlijk hoeft deze olie niet alleen op werkbladen en dergelijke gebruikt te worden maar kan het ook gebruikt worden voor het behandelen van speelgoed en bijvoorbeeld meubelen voor wie zeker wil zijn met volledig natuurlijke producten te werken.

 

Lijnoliezeep, 'n schoon product!...

Onze Lijnoliezeep zit voortaan in een stenen kruik!Zoals u van ons gewend bent zijn we natuurlijk niet alleen constant met onze oliën bezig maar kijken we ook voortdurend hoe we onze andere producten nog verder kunnen verbeteren. Naast de grote stappen die u hierboven heeft kunnen lezen voor onze oliën hebben we daarom onlangs ook onze Lijnoliezeep onder handen genomen. Sommigen mensen vonden de citroengeur die we aan de zeep toegevoegd hadden om de olielucht te maskeren prettig terwijl dat voor veel anderen eigenlijk niet hoefde. We hebben daarom besloten om voortaan geen citroengeur meer toe te voegen. Daardoor is de Lijnoliezeep zuiverder geworden en de eerste reacties van gebruikers zijn zeer positief.

Tegelijkertijd hebben we ook het percentage werkzame stof hoger kunnen maken waardoor de zeep nu nóg zuiniger in het gebruik is. Tot slot hebben we niet alleen de inhoud aangepast maar hebben we er ook voor gekozen om de verpakking te veranderen. Leverden we de zeep voorheen in de welbekende plastic flessen, van nu af aan geen plastic meer maar wordt de Lijnoliezeep geleverd in mooie stenen kruikjes van 0,75 liter. Al met al dus een zuiverder, zuiniger en mooier product dat ook wéér beter is voor het milieu!

 

Chips en plakband...

deCokerije gebruikt uitsluitend bio-opvulchipsWe zijn niet alleen kritisch op de producten die we maken en leveren maar natuurlijk ook naar hoe we onze producten verpakken. Ook daarin hebben we weer een paar stapjes kunnen maken. Zo zijn alle verpakkingschips die we gebruiken voor het verzenden van onze pakketten voortaan volledig biologisch afbreekbaar en kunt u die dus, als u ze niet kunt hergebruiken, gewoon in de groene kliko of in de tuin gooien om gecomposteerd te worden. Daarnaast gebruiken we ook geen plastic verpakkingstape meer maar sluiten we onze dozen voortaan met papiertape zodat ook de tape op de dozen geen problemen oplevert bij het recyclen van de kartonnen dozen. 

 

Welkom aan boord...

Zoals in de inleiding al vermeld mogen we deze keer Mark Steltenpool uit Schellinkhout als nieuwe dealer van deCokerije producten verwelkomen. Mark's bedrijf "Stelt houtdraaien & meubelmakerij" is voor veel houtbewerkers door de prachtige werkstukken die Mark maakt geen onbekende en ook wij hebben al lang contact met hem omdat zijn werkstukken veelal met onze olie worden afgewerkt. Mark is al lang bezig met houtbewerking in de ruimste zin des woords en heeft onlangs zijn activiteiten uitgebreid met een heuse houtdraaischool. Daarin zal hij niet alleen cursussen verzorgen maar ook de nodige materialen gaan leveren. Voor het afwerken was de keuze voor de oliën van deCokerije snel gemaakt en we heten Mark dan ook van harte welkom aan boord! Natuurlijk kunnen ook niet-houtdraaiers bij Mark terecht voor advies over hout, meubelen, verbouwingen, houtdraaiwerk en deCokerije-producten. Meer informatie vindt u op Mark's beide websites: http://www.stelttimmerwerken.nl/ en http://www.stelthoutdraaien.nl/

Ook Stelt Houtdraaien & meubelmakerij is dealer van deCokerije oliën

  

Plakken plakken plakken...

Wie ons al een poosje volgt weet dat we sinds onze start jaar na jaar steeds weer met 10% tot 40% gegroeid zijn. Dat is niet alleen mooi omdat er blijkbaar dus steeds meer prachtige werkstukken op natuurvriendelijke wijze worden afgewerkt maar ook omdat wij daardoor verder kunnen blijven investeren in het verbeteren en uitbreiden van ons assortiment zoals u hierboven heeft kunnen lezen. Maar natuurlijk zit er ook een keerzijde aan die groei en dat is dat het voor ons ook steeds meer werk wordt! Zo vulden we in den beginne af en toe eens een paar blikjes en voorzagen we die blikjes gewoon tijdens onze lunchpauze even van de nodige etiketten. Naarmate de tijd vorderde werden er steeds meer "plakmomenten" geïntroduceerd om het steeds groter wordend aantal blikjes van etiketten te voorzien. Omdat het etiketteren vrij arbeidsintensief en niet heel inspirerend is zijn we daarom al geruime tijd geleden op zoek gegaan naar een machine die dat voor ons zou kunnen verzorgen. Daarbij bleek al snel dat een nieuwe machine ons plak-budget ver te boven ging en dat gebruikte machines die geschikt zijn voor het etiketteren van onze verpakkingen vrijwel onvindbaar waren. Een enkele keer kwam er iets langs maar bleek dat meer oud ijzer te zijn dan een nog bruikbare machine zodat het een lange zoektocht werd. Enkele maanden geleden echter vonden we een gebruikte machine in het zuiden van Duitsland die in bruikbare staat én geschikt leek voor onze blikken. Na de nodige mails en telefoontjes werd de bromfiets gestart en snorden wij vol goede moed naar het zuiden om aldaar onze tweedehandse nieuwe aanwinst met wat passen en meten in onze bus te laden en richting Winschoten te rijden. Inmiddels is de machine nagekeken, hebben we wat versleten onderdelen vervangen en is deze in werkende staat. Alleen de laatste kleine puntjes moeten we nog oplossen maar de eerste zending blikken is inmiddels door het apparaat van etiketten voorzien. Als ook de laatste puntjes op de spreekwoordelijke "i" gezet zijn krijgen we hierdoor dus weer wat extra tijd die we weer kunnen besteden aan andere nieuwe ontwikkelingen.

Onze "nieuwe" etiketteermachine voor het stickeren van de literblikken houtolie

 

Skuutje WR60 

Ook op het Skuutje WR60 wordt met Tungolie gewerkt. Bron foto: stichting Skuutje WR60, zie www.wr60.nl Naast informatie over onze producten en acties in deze nieuwsbrief tot slot ook nog een verhaaltje uit de praktijk. De Stichting Wieringer Skuutje WR60 gebruikt voor het onderhoud onder andere Tungolie. De WR60 is het oudste nog varende visserschip van Nederland en wordt in de vaart gehouden door een enthousiaste club van vrijwilligers. Op www.wr60.nl vindt u heel veel informatie over deze bijzondere platbodem. Als u goed op de website zoekt vindt u er onder andere ook een verhaal over Suikerwerken. Een innovatieve toepassing in combinatie met Tungolie die we nog niet eerder tegen waren gekomen en die we u hier dan ook niet willen onthouden. Suiker? Inderdaad, suiker! Onder andere het dek van de Skuutje WR60 is afgewerkt met Tungolie. Tungolie beschermd zoals u weet keurig maar als het dek in zwaar weer of bij schuin varen nat werd, werd het soms glad waardoor niet iedereen zijn zeebenen verticaal kon houden wat natuurlijk niet de bedoeling is. De onderhoudsploeg van dit bijzondere scheepje ging daarom in conclaaf en kwam, naar aanleiding van een artikel in het blad "Spiegel der Het suikeren van de Tungolie in actie... Bron foto: stichting Skuutje WR60, zie www.wr60.nlZeilvaart", met het idee om het oppervlak tijdens het in de olie zetten in te strooien met zand, met zout of met suiker... Na het uitvoeren van de nodige tests bleek suiker het meest effectief in het bestrijden van gladheid. Om een zo stroef mogelijk oppervlak te krijgen wordt de laatste laag Tungolie met behulp van een zeef ingestrooid met suiker waarna de olie mag drogen. Dat drogen duurt dan wat langer dan normaal maar als de olie eenmaal droog is wordt de suiker vervolgens opgelost met water en ontstaat er daardoor een ruwer en dus slipvaster oppervlak.... Een bijzonder creatieve oplossing voor zomerse gladheidsbestrijding van een olie-afwerking... 

 

 

Vragen of opmerkingen?

We hopen u hiermee weer prettig te hebben bijgepraat maar horen het natuurlijk zoals altijd graag als u vragen, op- of aanmerkingen heeft. Voor de komende tijd alvast hele gezellige dagen, veel houtbewerkingsplezier en natuurlijk een goed geolied 2020!

 

Ontvangt u deze nieuwsbrief nog niet maar wilt u deze voortaan wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar met daarin uw naam en het verzoek om de nieuwsbrief te ontvangen. We nemen u dan op in onze verzendlijst zodat u automatisch een kort bericht ontvangt zodra er een nieuwe versie is gepubliceerd. We publiceren slechts een paar maal per jaar zodat u niet bang hoeft te zijn dat we uw overspoelen met nutteloze mails. Kent u iemand die het wellicht ook leuk zou vinden om op de hoogte te blijven? Attendeer hem of haar dan ook even op onze site en nieuwsbrief!