Nieuwsbrief voorjaar 2018

  

Ter inleiding

Het nieuwe kantoorZoals u in onze vorige nieuwsbrief heeft gelezen hebben we onze werkplaats in Groot-Ammers verlaten. Sinds de vorige update zijn we verhuisd naar het mooie Groningen alwaar we ons bedrijf inmiddels vanuit Winschoten voortzetten. De afgelopen maanden is er dan ook veel gebeurd om alles te verhuizen, een nieuwe plek te geven en ook zelf onze draai te vinden. Inmiddels beginnen de puzzelstukjes een beetje op hun plek te vallen zodat het hoog tijd is om u weer even bij te praten. Niet alleen over de verhuizing maar ook over het importeurschap van Leinos natuurverven dat we onlangs hebben verkregen waardoor we ons assortiment met een heel aantal mooie producten uit zullen gaan breiden en om deze uitbreiding te vieren hebben we natuurlijk een aantal leuke aanbiedingen voor u dus: Veel leesplezier!

 

We zijn verhuisd!

Het houtolie magazijnNaar aanleiding van de aankondiging in de vorige nieuwsbrief over de verhuizing hebben we veel ongeruste vragen gekregen over wat er dan met ons bedrijf zou gaan gebeuren. Voor alle duidelijkheid daarom: al onze bedrijfsactiviteiten hebben we volledig mee verhuisd en blijven we dus gewoon zelf uitvoeren. Behalve het adres is er dus verder niets veranderd en blijven we u gewoon van dienst zoals u dat van ons gewend bent!

De nieuwe cursusruimte waar we u alles over houtolie vertellen.

Nadat we het besluit genomen hadden om te verkassen hebben we een poos rondgekeken en ons de vraag gesteld wat we nu eigenlijk zouden willen op een nieuwe plek. Op basis van dit wensenlijstje hebben we uiteindelijk in Groningen een nieuwe plek gevonden om te wonen en te werken waar het grootst aantal wensen van ons lijstje werd ingevuld. Wonen en werken zijn nu niet meer gecombineerd op één locatie dus is het van belang vooraf even te laten weten als u langs wil komen zodat we kunnen zorgen dan aanwezig te zijn. Inmiddels is de verhuizing achter de rug en zijn alle dozen uitgepakt. De meeste zaken hebben hun plek gevonden en we zijn alweer volop in bedrijf. Binnenkort zullen we dan ook de gasten voor de eerste Noordelijke oliedag verwelkomen.

 

Noordelijke oliedagen of toch liever ergens anders?

 

Waar wilt u dat wij onze olieinformatiedagen organiseren?Zoals hierboven vermeld zullen we binnenkort de eerste oliedag op onze locatie in Winschoten verzorgen. Voor de mensen die óók in het noorden van Nederland wonen natuurlijk reuze prettig omdat die niet helemaal meer naar Zuid-Holland meer hoeven af te reizen. Maar we realiseren ons dat de nieuwe locatie voor de mensen uit het zuiden en ook voor onze gasten uit België natuurlijk minder handig is. We overwegen daarom om, naast onze vaste locatie, ook informatiedagen te gaan organiseren op andere plaatsen in den lande en zijn heel benieuwd waar uw voorkeur naar uit zou gaan.

 

Heeft u dus interesse in een oliedag en voorkeur voor een bepaalde regio of misschien zelfs wel een leuke locatie in gedachten die daarvoor geschikt zou zijn dan horen we dat dan ook graag zodat we kunnen kijken of er voldoende interesse is om die kant op te komen. We stellen het dan ook zeer op prijs als u ons uw mening wilt laten weten door even een mailtje te sturen naar nieuwsbrief@hout-olie.nl .

 

 

Welkom aan boord!

 

Secret of WoodsOok deze keer kunnen we u weer informeren over een leuk bedrijf dat gekozen heeft om hun producten met onze olie af te werken en de olie tevens aan hun klanten aan te bieden. We laten u daarom graag kennis maken met Secret of Woods, een bedrijf dat zijn basis heeft in Thailand maar sinds 2016 ook een eigen winkel WOODZ Interiors in Rotterdam heeft. Bij Secret of Woods worden allerlei bijzondere meubelen en decoratieve voorwerpen gemaakt waarbij de doelstelling is om het leven van zowel de werknemers als de klanten iets mooier te maken. Meer informatie over Secret of Woods en de prachtige producten die ze maken kunt u vinden op http://www.secretofwoods.com/

 

 

Tungolie van de boom tot in het blik! Deel 2

Verbeterde Houtolie van deCokerijeIn de vorige nieuwsbrief vertelden we u het eerste deel van het verhaal van de Tungolie. Hieronder leest u hoe het verder gaat na het persen maar laten we voordat we verder vertellen eerst eens kijken waarom Tungolie nu eigenlijk zo'n mooi product is.

 

Tungolie is een zogenaamde "drogende olie", of nog beter een "oxidatief drogende olie". Dat betekend dat de olie begint te drogen zodra het in contact komt met zuurstof. Voor de alchemisten onder ons: die snelle droging wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan alaeo-stearinezuur (70 - 80%) en voor de niet alchemisten onder ons is dat in ieder geval een mooi woord voor Scrabble of een leuke vraag voor de medicijnman of de universiteit. Door die drogende eigenschappen is Tungolie in ieder geval een zeer gewaardeerde grondstof is voor verffabrieken voor het maken van allerlei producten. Veel van de betere houtbeschermingsproducten bevatten (een deel) Tungolie omdat deze olie niet alleen goed droogt maar bovendien goed weerbestendig is.

 

Het koken, oftewel polymeriseren, van Tungolie is een moeilijk spelletje waar veel kennis en "fingerspitzengefühl" bij komt kijken. Rauwe tungolie wordt daarvoor bij een strikt bewaakte temperatuur gekookt om de gewenste viscositeit te bereiken. Doordat Tungolie echter een reactieve olie is ontstaat daarbij op enig moment een exotherme reactie hetgeen betekent dat de olie bij een bepaalde temperatuur besluit om zelf warmte te gaan genereren. Ook als we op dat moment de verwarming dus volledig uit zetten en verder niets doen zal de olie gewoon steeds warmer en warmer blijven worden tot de olie uiteindelijk spontaan in brand vliegt of, als we iets meer geluk hebben, er een compleet onbruikbare kauwgombal van 900 kg is ontstaan. Uiteraard staan beide opties niet op ons verlanglijstje en de mensen die de ketel bedienen weten dan ook heel precies hoe ze de olie moeten behandelen om uiteindelijk het gewenste product in plaats van zo'n kauwgombal te produceren. Koken is dus nog écht een ambacht waar heel veel ervaring en vakkennis voor nodig is.

 

Een isotank.Enfin, terug naar de reis van de olie vanaf de boom naar het blik. Nadat de olie geperst is staat deze natuurlijk nog steeds in China of Paraguay en niet bij onze kokerij. De olie wordt op de pers-locatie daarom afgevuld in isotanks (u weet wel van die tanks in een containerjasje) of in IBC's (1.000 liter vaten). Die tanks laten we vervolgens een week of 4, al dan niet rustig, schommelen op een containerschip om ze vervolgens in een van de Europese havens aan land te laten komen. Daar worden ze, na afhandeling van de benodigde douaneformaliteiten, op vrachtwagens geladen en naar de kokerij gebracht. De vraag naar Tungolie is veel groter dan het aanbod maar doordat we overal goede contacten hebben zijn we in Europa één van de belangrijkste spelers in de markt. 

Zodra de olie bij de kokerij is aangekomen begint de lol voor ons pas echt want vanaf dat moment kunnen we de Tungolie gaan bewerken om deze nóg beter te maken. Er zijn heel wat bewerkingen nodig om de rauwe Tungolie om te bouwen naar één van deCokerije-producten. Zoals gezegd zijn er voornamelijk langdurige kookprocessen voor nodig die met veel vakmanschap, een prima neus, buik, brains en meetinstrumenten worden bewaakt om tot een goed einde te worden gebracht. Chemische hulpmiddelen komen er niet aan te pas want we willen en kúnnen alle producten natuurlijk houden.

Nadat de olie is geproduceerd volgt natuurlijk nog het afvullen in blikken, het etiketteren en natuurlijk het inpakken en bij u thuis afleveren. Al met al dus een heel proces om van die Tungnoot een blik Verbeterde Houtolie van deCokerije te maken waar u thuis mee aan de slag kunt.

Wist u trouwens dat onze producten inmiddels zozeer worden gewaardeerd dat we behalve voor ons eigen merk deCokerije nu ook al voor anderen onder hun eigen merk produceren?   

 

 

 Safety first!

 

Naast de Leinos producten zijn we natuurlijk ook de afgelopen tijd weer druk bezig geweest met het verder verbeteren van onze andere sites. Eén van de zaken die op ons lijstje stond was het veiliger maken van de gegevens afhandeling. Daarom zijn onze sites onlangs voorzien van Https-protocol waarmee we er voor zorgen dat uw gegevens veilig bij ons binnen komen. U ziet daarom voortaan in de kop van uw browser geen http:// meer maar https://, vooraf gegaan door de tekst "Veilig" . Omdat we op onze site www.hout-olie.nl inmiddels tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers per maand mogen verwelkomen zijn we voor die site nog een stap verder gegaan en hebben we daarvoor een speciaal SSL-certificaat geïmplementeerd. Op die site ziet u daarom niet alleen https:// en veilig in de kop van uw browser maar wordt daar ook onze bedrijfsnaam "Ron van Zaltbommel" vermeld. Zo weet u zeker dat u op de juiste site zit en dat er op een correcte en veilige manier met uw gegevens wordt omgesprongen.

 

  

 

Vragen, op- of aanmerkingen?

 

We hopen u hiermee weer prettig te hebben bijgepraat maar horen het natuurlijk zoals altijd graag als u vragen, op- of aanmerkingen heeft.

 

Ontvangt u deze nieuwsbrief nog niet maar wilt u deze wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar met daarin uw naam en het verzoek om de nieuwsbrief te ontvangen. We nemen u dan op in onze verzendlijst zodat u automatisch een kort bericht ontvangt zodra er een nieuwe versie is gepubliceerd. We publiceren slechts een paar maal per jaar zodat u niet bang hoeft te zijn dat we uw overspoelen met nutteloze mails. Kent u iemand die het wellicht ook leuk zou vinden om op de hoogte te blijven? Attendeer hem dan even op onze site en nieuwsbrief.