Eiken heeft soms van nature een enigszins roze zweem over zich en is ook onbehandeld zeer duurzaam.
Ons advies voor het behandelen van Eiken dat zwaar belast wordt (buiten gebruik, keukentafels, vloeren en dergelijke) is als volgt:
Het al dan niet verdunnen van de olie werkt eenvoudig als volgt: Hoe sterker wordt verdund, hoe dieper de olie in zal dringen, hoe dikker de uiteindelijke oliefilm en dus hoe beter de uiteindelijke bescherming zal worden maar ook hoe meer lagen nodig zullen zijn om het hout volledig te verzadigen (wat het doel van een olie-afwerking is) en dus ook hoe meer werk en materiaal daarvoor benodigd is.
De algemene werkwijze voor alle lagen is als volgt:
Doordat olie in het hout dringt maakt dit het hout altijd warmer / donkerder van kleur. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk maar over het algemeen kan hiervoor een redelijke indicatie worden verkregen door het hout even nat te maken met water. in de Blog "Verkleurd? Verklaard!" leggen we u uit waarom dat het geval is. Tungolie vergeeld niet, het hout zelf kan onder invloed van licht echter wel verkleuren; daar veranderd een olie-afwerking weinig aan.
Omdat een olie-afwerking vooral in het hout zit in tegenstelling tot een beits of een vernis, is de toplaag van de olie relatief dun en wordt deze dus ook relatief snel afgebroken (waarmee de beschermende werking voor het hout niet verloren is gegaan omdat die in het hout zit). Als u het hout “nieuw” wilt houden dient die toplaag olie dus regelmatig te worden aangevuld. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen omdat dat sterk af hangt van de mate van belasting maar als de oorspronkelijke bescherming goed is aangebracht bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met bijvoorbeeld Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud normaliter niet nodig.
Vergrijsd Eiken zijn natuurlijke kleur terug geven? Eikenhout behandelen met Oxaalzuur hersteld meestal de oorspronkelijke kleur.
Let op:
Eiken bevat looizuur en bevat ook vaak van nature aanwezige schimmels en sporen. Daardoor kan ook goed afgewerkt Eiken toch zwarte verkleuringen gaan vertonen, dat is een eigenschap van het hout en helaas dus niet te voorkomen. Zorg er voor dat het hout goed droog is alvorens u dit behandeld en lees deze pagina voor meer informatie.