Hout behandelen

Pagina over Hout behandelen. Voor veel houtbewerkers is het afwerken van hun werkstukken een lastig hoofdstuk in het hele proces. Op deze pagina vertellen we u de belangrijkste basisregels over Hout behandelenHout behandelen is voor veel houtbewerkers helaas een lastig onderwerp. Veel mensen maken prachtige dingen maar als het afgewerkt moet worden loopt men veelal tegen de welbekende "bomen en het bos" aan. Wat moet ik nu gebruiken en waarom? Op deze pagina vertellen we u een paar basis regels over het afwerken van hout.

Als u meer wilt weten over olie neem dan gezellig een keer deel aan een van onze bijna gratis olie informatiedagen. We dompelen u dan figuurlijk in een paar uur tijd uitgebreid onder in de wondere wereld van de hout olie. We kijken onder andere naar de verschillende soorten olie, hun overeenkomsten en verschillen, het gebruik er van, het voorkomen van problemen / veel gemaakte fouten en zo nog het een en ander.

Afwerken is voor veel mensen lastig en er is maar weinig serieuze informatie over de vinden. Daarom op deze pagina een paar basis regels waar u misschien iets aan heeft.

 

Waarom moet hout eigenlijk behandeld worden?

Hiervoor kunnen een aantal redenen zijn waarvan de meest voorkomende als volgt luiden:

  • omdat we willen dat het hout gezond blijft, oftewel dat het niet gaat rotten.
  • omdat we het niet willen laten vergrijzen.
  • omdat we de mooie tekening willen accentueren.
  • of omdat we het hout zo mooi mogelijk willen laten glanzen.

 

Hout behandelen: Wat zijn de basis methoden voor bescherming?

Globaal zijn er twee manieren:

  1. We kunnen het hout inpakken in een soort plastic zak. Daardoor wordt vocht buiten gesloten zodat het hout niet kan gaan rotten. Deze plastic zak ligt óp het oppervlak waardoor over het algemeen een glanzende laag ontstaat en die laag is ook nog eens relatief dik zodat de zon veel moeite moet doen om die af te breken. U raadt het al: dit zijn vernissen, lakken, buitenbeitsen en dergelijke. Voordelen hiervan zijn natuurlijk de relatief dikke toplaag waardoor u relatief gezien niet zo vaak onderhoud hoeft te plegen. Grootste nadeel is het feit dat de bescherming slechts zo lang stand houdt als de plastic zak heel blijft. Komt er namelijk een scheur in de zak, bijvoorbeeld doordat het hout gaat werken of doordat iemand zijn fiets tegen uw tuinhuis laat vallen dan zit er een scheur in de zak en kan er dus water indringen. Dit water heeft onder de toplaag vrij spel en tegen de tijd dat u door heeft dat er inderdaad een scheur in de zak gekomen was zit u met een zwarte plek opgescheept die dan ineens heel veel werk vergt om weer weg te krijgen.
  2. We kunnen het hout verzadigen met olie. Als het hout zo vol zit dat er geen olie meer in past past er ook geen water meer in en hebben we op die manier de bescherming tegen rotten compleet. Voordeel hiervan is dat de bescherming in het hout zit waardoor er dus in het ergste geval wel een deuk in het hout ontstaat als de fiets er tegenaan valt maar de bescherming op die plaats gewoon in stand blijft. Zodra er onderhoud gepleegd moet worden hoeft er niet van voren af aan begonnen te worden maar volstaat het eenvoudigweg afnemen met een in olie gedrenkte doek. Nadeel van een olie-afwerking is dat de toplaag dus relatief gezien dun is waardoor de zon veel minder moeite moet doen om die weg te branden. Als de toplaag is weggebrand is de bescherming nog steeds in tact maar komt de buitenlaag van het hout in contact met water en zon waardoor dat zal gaan vergrijzen. Als u eht vergrijzen niet mooi vindt en dus wilt voorkomen zult u regelmatig onderhoud moeten plegen. Het uitvoeren van het onderhoud is relatief weinig werk maar dient wel regelmatig te gebeuren.

 

Of u dus kiest voor een vernis of voor een olie hangt af van waar uw voorkeur naar uit gaat:

  • Als uw voorkeur uit gaat naar regelmatig weinig werk en de beste bescherming kiest u voor olie
  • Gaat uw voorkeur uit naar niet zo vaak veel werk of een hele volle glans dan kiest u voor vernis.

 

Als we hout behandelen dat reeds vergrijsd is terwijl we eigenlijk de oorspronkelijke kleur terug willen dan gaan we eerst aan de slag met een oplossing van Oxaalzuur.

 

Moet het hout geschuurd worden?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de afwerking die u gekozen heeft.

  • Doordat olie net als water in het hout dringt is het schuren in dat geval minder van belang. Wel is het zo dat áls u gaat schuren we u dan adviseren om tot minimaal korrel 180 te schuren. Niet zozeer omdat onze oliën dat zo leuk vinden maar gewoon omdat we vanaf die korrelgrofte de krassen niet meer met het blote oog kunnen zien en u dan dus een mooi stuk werk aflevert. Maakt u beelden met een kettingzaag en wilt u helemaal niet schuren dan is ook dat voor olie geen probleem.
  • Heeft vernis uw voorkeur gekregen dan dient er wel degelijk geschuurd te worden om het oppervlak daarop voor te bereiden

 

 

 Op deze pagina leest u alles over de verschillende manieren van hout behandelen