Tung olie

Tungolie wordt gewonnen uit de noten van de Tungboom

Tung olie wordt gezien als de meest hoogwaardige olie die moeder natuur voor ons maakt. Tung olie is prima weer- en waterbestendig en kent dan ook een groot aantal toepassingen waarvan het beschermen van hout er één is.

Tungolie wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom, een boom die met name in China maar tegenwoordig ook in Zuid-Amerika wordt gekweekt. Uit de bloemen van deze plant groeien uiteindelijk de zaden oftewel Tungnoten die de waardevolle olie bevatten. De Tungnoten worden geoogst zodra ze rijp zijn en worden daarna verder verwerkt. Iedere Tungbolster bevat 3 losse noten die uitgeperst kunnen worden om de rauwe Tungolie te winnen. Daarna kan de olie in allerlei producten worden verwerkt zoals uiteraard in onze houtolie maar ook voor het maken van allerlei soorten verf en inkt wordt Tungolie graag gebruikt.

Doordat Tungolie van oorsprong uit China komt en daar al naar schatting 3.000 jaar wordt gebruikt wordt het ook wel Chinese Houtolie genoemd. De Chinezen werken er al enkele millennia niet alleen hun houten gebruiksvoorwerpen mee af maar gebruiken deze waardevolle olie ook voor het conserveren van hun houten Jonken (zee-zeilschepen) en zelfs voor het behoud van de Chinese muur. Tungolie wordt dus wel Houtolie genoemd maar wordt zeker niet alleen op hout gebruikt.

Hoewel de Chinezen deze olie dus al ver voor onze jaartelling gebruikten hebben wij Westerlingen de olie eigenlijk pas goed ontdekt in de 20e eeuw en wordt deze olie dan ook bij ons steeds populairder. Gevolg daarvan is dat de vraag groter is dan het aanbod met als gevolg dat ook in Zuid Amerika inmiddels plantages zijn aangelegd voor het kweken van deze waardevolle zaden. We spreken weliswaar over Tungnoten maar in feite zouden we Tungzaden moeten zeggen omdat de vruchten niets met noten te maken hebben.

 

Rauwe Tungolie is voedselveilig en wordt dan ook met name op sla-schalen, snijplanken en dergelijke gebruikt. Nadeel van deze olie is dat hij vrij dik is en dat hij een relatief lange droogtijd van ongeveer een week per laag kent. Die nadelen kunnen worden opgelost door de olie te koken wat uiteindelijk onze Verbeterde Houtolie oplevert. Tijdens het kookproces wordt niet alleen de droogtijd gereduceerd tot enkele uren maar voegen we ook een klein percentage van andere oliën toe om de eigenschappen van deze olie nog verder te verbeteren. We zorgen er daarbij ook voor dat de olie iets dunner wordt zónder dat we er oplosmiddelen aan toe voegen.

 

 De Tung bloemen

De witte Tungbloemen van de Tungboom

 De Tungnoten

De Tung noten aan de boom

 De Tungbolsters

De Tungbolsters na de oogst

 De persen waar de tung noten in worden verwerkt

De persen waar de Tungnoten in worden verwerkt

 Rauwe Tungolie

Meer weten over rauwe Tungolie? Klik dan hier

 Gekookte tungolie

Meer weten over Gekookte Tung olie? Klik dan hier

 

Wie meer wil weten over het gebruik en de achtergronden van Tung olie of wie direct Rauwe Tungolie wil bestellen klikt op deze link om naar de uitgebreidere pagina van de rauwe Tungolie te springen

Wie daarentegen meer wil weten over het gebruik en de achtergronden van de Gekookte Tungolie of wie dat product direct wil bestellen klikt op deze link om naar de uitgebreidere pagina van de Verbeterde Houtolie te springen en vindt daar de uitgebreide productinformatie inclusief prijzen, verpakkingshoeveelheden en natuurlijk de gebruiksaanwzijzing.

Naast de hierboven bovengenoemde twee pure olieproducten wordt Tungolie natuurlijk onder andere ook gebruikt voor het maken van onze Hardwaxolie. Hardwax olie bevat veel ingrediënten maar is in basis een samenstelling van Tungolie en Carnaubawas. Twee natuurlijke producten en allebei de absolute top in hun soort. Klik op deze link voor meer details over onze Hardwaxolie.