Nieuwsbrief voorjaar 2015.

Deze nieuwsbrief verschijnt circa 2 x per jaar en bevat nieuws over de activiteiten van Restauratiebedrijf Van Zaltbommel. Zo vindt u er naast allerlei weetjes over restauratiewerkzaamheden, oliezaken en natuurlijk politoer-nieuws met soms een leuke aanbieding. Uitgebreidere informatie vindt u natuurlijk op onze sites:

http://www.rons.biz/

http://www.hout-olie.nl/

http://www.houten-werkbank.nl/

 

Onze oudere nieuwsbrieven t/m december 2013 staan nog op onze site www.rons.biz onder de menu-optie "Nieuwsbrief".

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail naar nieuwsbrief@hout-olie.nl met daarin uw naam en het verzoek om de nieuwsbrief te ontvangen.

 

In deze uitgave van onze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen

 Eind goed al goed...=> Ter inleiding...

=> De puntjes en de i...

=> Terug naar hoe het vroeger was...

=> Oliedagen: Kennis bij de bron...

=> Hout:...en

=> deCokerije: een schone actie...

=> Hout: 2 levens...

=> Olie: verf...

=> Werkbanken: Stichting Leerorkest...

=> deCokerije: Welkom aan boord!

=> deCokerije: Dealerdag...

=> Websites: Hoe meer zielen...

=> Cursussen: Gaan en de Banaan...

=> Politoeren: Schellak...

=> Hout: Groot in kleins...

 

 

 

 

Ter inleiding...

 

Sinds de vorige nieuwsbrief is er weer van alles gebeurd zodat we u hierbij graag weer even bijpraten. Bij ons zijn de nieuwe werkplaats en cursusruimte inmiddels ingewijd en in gebruik genomen en is er ook op andere vlakken van alles gaande. Daarnaast staat het voorjaar weer voor de deur zodat er wellicht ook aan uw kant weer wat werk aan de winkel is om alles in gereedheid te brengen voor het aanstormende voorjaar. In deze nieuwsbrief daarom een leuk aanbod om dat werk wat leuker voor u te maken dus we hopen dat ook het zonnetje een beetje mee wil werken en dat u na het lezen van de tips in deze nieuwsbrief weer snel en prettig in de tuin kunt zitten. Veel leesplezier, alvast succes met de klus en een mooi voorjaar!

 

 

  

De puntjes en de i...

 

In de vorige nieuwsbrief kon u met name het grove werk bekijken dat we aan de nieuwe werkplaats hebben uitgevoerd. Daarna kwam uiteraard het fijnere werk en het tijdrovende afwerken dat ons redelijk van de straat heeft gehouden. Begin maart hebben we een open dag georganiseerd voor eenieder die heeft aangegeven een kijkje te willen komen nemen. Tijdens die dag mochten we een groot aantal geïnteresseerden verwelkomen die niet alleen de vruchten van onze arbeid konden bekijken maar daarnaast ook konden genieten van demonstraties over de volgende onderwerpen:

 

Houtdraaien 

All round houtdraaier en schroefdraadspecialist Jan Hovens informeerde onze gasten uitgebreid over de wondere wereld van het houtdraaien in het algemeen en het schroefdraadsnijden (strelen) in het bijzonder.

 

Houtsnijden

Voor deze discipline hadden we beeldhouwer in hout Maarten Schepers van Workshop Express uitgenodigd die in de werkplaats niet alleen een aantal voorbeelden van zijn werk tentoon stelde maar daarnaast natuurlijk ook de daad bij het woord voegde en de guts ter hand nam om verder te werken aan een van zijn bijzondere beelden.

 

Gebinten maken

Zoals u in de vorige uitgave van deze nieuwsbrief heeft kunnen zien hebben we de constructie van de werkplaats / cursusruimte volledig authentiek met ouderwetse toognagel-verbindingen uitgevoerd. Het grootste deel van de herbouw hebben we samen met timmerman Hendrik van den Dool uitgevoerd. Reden genoeg dus om Hendrik te vragen om tijdens de open dag eenieder tekst en uitleg te geven over de voor- en nadelen van deze werkwijze en natuurlijk hoe we deze grofstoffelijke verbindingen toch tot op de paar tiende millimeter pas hebben gemaakt.

 

Politoeren en lokaal hout in optima forma

Ook René en Norine Groenewold van Houtatelier Nerf uit Culemborg gaven acte de presence waarbij René onze gasten kennis liet maken met het politoeren en ook de vragen die daarvoor langs kwamen natuurlijk professioneel kon beantwoorden. Ondertussen vermaakte zijn (coll-)ega Norine een groot aantal gasten met de werkstukken die in hun Stadswerkplaats Culemborg van plaatselijk geoogst hout worden gemaakt en wie dat wilde kon zelfs ter plaatse een eigen sleutelhanger van echt Culemborgs hout maken.

 

Bogen maken

Bobby Siecker maakt nog / weer op volledig ambachtelijke wijze handbogen uit massief hout. Een hele klus maar wel een die natuurlijk zeer tot de verbeelding van de aanwezige jongelingen en andere houtwormen sprak. Voor wie die kunst ook zelf wil leren verzorgt Bobby er zelfs af en toe cursussen over. Meer informatie daarover kunt u verkrijgen via de Stadswerkplaats Culemborg   

 

 

 

Terug naar hoe het vroeger was ...

 

Na al het houtwerk van de werkplaats te hebben afgerond werd het natuurlijk weer hoog tijd om ook weer gewoon aan de weg te gaan timmeren. Een van de activiteiten die op de agenda staan is dan ook onze deelname aan de Restauratiebeurs die op 16, 17 en 18 april gehouden wordt in de Brabanthallen in Den Bosch. We zullen daar dit jaar voor de eerste keer aan deel nemen en geven ter ere daarvan maar liefst 75 gratis toegangskaarten weg aan de lezers van deze nieuwsbrief.

 

 

 Oliedagen; kennis bij de bron...

 

We informeerden u in de vorige uitgave dat we van start zouden gaan met het organiseren van "oliedagen" waarop we u uitgebreid zouden informeren over olie en alles wat daarmee te maken heeft. Nou, dát hebben we geweten; u reageerde namelijk massaal wat het natuurlijk erg leuk maakt om iets te organiseren. Daarvoor dan ook dank! De eerste oliedagen hebben we inmiddels achter de rug zodat we al bijna 100 mensen hebben mogen ontvangen voor een van deze sessies. We hebben echter nog niet iedereen een plaatsje kunnen geven zodat we ook in de toekomst nog vaker dergelijke dagen in zullen plannen. Wilt u ook deelnemen een zo'n informatieve bijeenkomst waarin we u uitgebreid informeren over de voor- en nadelen van het werken met olie en alles wat daarbij hoort? Kijk dan op deze pagina voor de actuele planning en geef u direct op want het aantal plaatsen per sessie is beperkt en vol = vol.

  

Hout: ...en

Regelmatig hebben we in onze nieuwsbrieven aandacht besteed aan bijzondere houten zaken: houten fietsen, houten motorfietsen, houten auto's en zo nog het een en ander. Waar we tot op heden echter nog geen aandacht aan besteed hebben is aan het werkwoord "Houten".  Misschien dus leuk om ook daar eens bij stil te staan. Het idee voor dit stukje ontstond tijdens een van onze politoercursussen waarvoor we (mevrouw) Lal de Boer mochten ontvangen die van Houten, Marmeren en Trompe L'oeil projecten haar werk heeft gemaakt. Oude schildertechnieken die ons ook tegenwoordig nog steeds keurig op het verkeerde been zetten door ons te laten denken dat we bijvoorbeeld met een bijzonder stuk hout of een prachtig geprofileerd stuk marmer te maken hebben terwijl de ondergrond misschien wel een futloos stuk MDF is. 

 

Prachtige technieken met hun eigen gereedschappen zoals bijvoorbeeld Spalters, Houtkammen, Slechtkwasten, Daskwasten, Zwaardpenselen en Klopkwasten. Al jarenlang imiteert Lal alles wat los en vastzit. Vele soorten marmers zoals Rouge Royale, Breche, Port d'or, Vert de mer en houtsoorten als (bloem)Mahonie, Eiken, Wortelnoten et cetera. Imitaties worden gemaakt op ambachtelijke wijze en met dezelfde materialen en pigmenten zoals die ook werden gebruikt in de 17e eeuw. Imitaties worden vaak toegepast in lambriseringen, vensterbanken, deuren en kasten maar ook een wit Ikea kastje wordt weer als oud! Heeft u interesse in deze technieken of heeft u een (restauratie-) of nieuwe klus die u uit zou willen laten voeren? Neem dan gerust eens contact op met Lal via: laldeboer@gmail.com 

 

 

deCokerije: Een schone actie...

De krokussen staan in bloei en ook de eerste narcissen steken voorzichtig hun gekleurde koppen uit hun groene capuchonnetjes dus er is geen ontkomen meer aan: Het voorjaar staat voor de deur. En om iedereen die voor de deur staat netjes te kunnen ontvangen is het dus ook tijd om de tuinmeubelen, de carport, schutting of het tuinhuis weer even netjes in orde te maken. Een klus waar u misschien niet ieder jaar naar uit kijkt maar die met de volgende tips en producten wellicht wat minder vervelend worden dan u vreest. Wie eenvoudig de volgende stappen volgt zit er makkelijk en snel weer keurig bij en bespaard ook nog eens op de kosten! Neem dus binnenkort uw houten tuinmeubelen, plantenbakken, vlonders, schutting, pergola en/of tuinhuis even onder handen om de rest van de zomer heerlijk te kunnen genieten na het uitvoeren van de volgende stappen: 

  1. Alle genoemde houten delen kunnen na de winter eenvoudig schoon gemaakt worden met Lijnoliezeep waarmee het vuil van de winter als sneeuw voor de zon verdwijnt.
  2. Houtwerk dat de afgelopen maanden grijs is geworden kan in veel gevallen zijn oorspronkelijke kleur teruggegeven worden door een behandeling met Oxaalzuur
  3. Voorzie het hout van een nieuw laagje Verbeterde Danish Oil (of een van onze andere oliën als die beter bij uw project en smaak passen). Gladde oppervlakken neemt u eenvoudig af met een in olie gedrenkte doek; op ruwe oppervlakken brengt u de olie dun aan met een blokwitter of platte kwast. Bedenk daarbij dat olie in het hout hoort en niet, zoals vernis of lak, er bovenop. Zorg er dus voor dat u dun werkt en na ongeveer een half uur het oppervlak goed uit poetst met oude lappen. 

Goed plan? Bestel dan direct de producten die u nodig heeft en ontvang tot 1 juni maar liefst 10% korting op iedere voorjaarsbestelling van meer dan € 50,00 via www.hout-olie.nl! Hoe het werkt?

  1. Stop eenvoudig alle producten die u nodig heeft in uw winkelmandje
  2. Kies voor afrekenen
  3. Vul op het afreken-scherm als vouchercode Schoonmaak in en druk op de OK knop om de korting te verwerken
  4. Rond de bestelling verder af zoals u gewend bent.

 Succes, maar vooral veel plezier, met de klus!

 

 

Hout: 2 levens...

Ook dit jaar weer wordt de manifestatie "Twee levens van hout" georganiseerd in het Von Gimborn Arboretum. Wie er al eerder geweest is kent de ontspannen houtelijke sfeer die er dankzij de grote verscheidenheid aan deelnemers en de prachtige omgeving heerst. Wie er nog nooit geweest is kunnen we verklappen dat een bezoek zeer de moeite waard is als u interesse heeft in een of meer technieken van houtbewerken. Zo kunt u tijdens het evenement kennis maken met het werk en enthousiasme van houtdraaiers, houtsnijders, meubelmakers, vormgevers, sieradenmakers, instrumentenbouwers, papier-scheppers en andere hout-kunstenaars in de breedste zin van het woord. Ook wij zullen dit jaar weer een standje bemannen om de bezoekers vrijblijvend te informeren over de verschillende mogelijkheden om hun werkstukken af te werken en ze te helpen bij de keuze tussen lakken, oliën, zepen, wassen, politoeren en dergelijke. Misschien zullen we dit jaar zelfs ook weer een korte workshop verzorgen dus noteer vast in uw agenda: Zondag 28 juni 2015 van 10:30 tot 17:00 uur in het Von Gimborn Arboretum in Doorn.

 

 

Olie: verf...

Gelukkig timmeren niet alleen wij hard aan de weg met natuurlijke olieproducten maar worden ook de ouderwetse Lijnolieverven weer door verschillende fabrikanten in een nieuwerwets jasje gestoken en zijn er bovendien allerlei andere initiatieven gaande om ook compleet nieuwe natuurlijke verven te ontwikkelen. Zo wordt er niet alleen meer verf gemaakt op basis van Lijnolie door onder andere Allbäck, Wijzonol (Oer) en Ursa (Toplin) maar zijn er inmiddels ook al Leemverven en verven op basis van Soja op de markt.  Dergelijke verven kunnen zich niet alleen verheugen in een groeiende belangstelling onder particulieren maar worden ook steeds meer door professionele schilders gewaardeerd. Omdat er echter allerlei nieuwe ontwikkelingen op dit gebied gaande zijn is het soms lastig voor de gebruiker om door de spreekwoordelijke verfblikken het bos te zien en de juiste keuze te maken voor het onderhanden project. Schilder Marcel Aaldering heeft daarom met een groep medestanders het initiatief Schilders van Nu gelanceerd om zoveel mogelijk kennis en ervaring op dit gebied uit te kunnen wisselen. Bent u een professional die ook duurzamer zou willen werken of bent u misschien opdrachtgever die op zoek is naar informatie over duurzame verven of een duurzame schilder? Neem dan eens contact op meet een van de schilders van nu. Alles staat nog in de steigers en er wordt dus nog heel druk gewerkt maar het enthousiasme en de gedrevenheid zijn er niet minder om!

 

 

Werkbanken: Stichting Leerorkest...

Houten werkbanken voor het LeerorkestDat onze werkbanken inmiddels op allerlei plaatsen worden gebruikt zal u niet verbazen en we zijn dan ook natuurlijk bij alle plaatsingen reuze blij dat er ook daar dan weer door leerlingen, cursisten of andere hout-enthousiastelingen met veel plezier aan een nette werkbank gewerkt kan worden. Afgelopen tijd ontvingen we echter een wel heel bijzonder verzoek van Marco de Souza uit Amsterdam die ons verzocht een offerte te maken voor een aantal werkbanken voor de werkplaats van het Leerorkest. Een prachtig initiatief waarmee een grote groep kinderen in staat wordt gesteld om een muziekinstrument te leren bespelen. Natuurlijk moeten al die instrumenten ook worden onderhouden om ze in goede conditie te krijgen en te houden waarvoor een nette werkplaats onontbeerlijk is. Wij waren dan ook vereerd dat we hier een bijdrage aan mochten leveren en hebben dit initiatief natuurlijk van harte gesteund met een wel zeer scherpe offerte voor de heer de Souza. De werkbanken zijn inmiddels allemaal geleverd en we hopen dat er nog heel lang muziek zal zitten in het Leerorkest. Meer weten over dit initiatief? Kijk dan op http://www.leerorkest.nl/

 

 

deCokerije: Welkom aan boord! 

 

Ook in deze nieuwsbrief kunnen we u weer informeren dat de olievlek van deCokerije zich opnieuw verder heeft verspreid.

 

Zo mochten we Herman Weitkamp van Merck hoe Sterck verwelkomen als dealer. Herman is vooral druk met meubelrestauratie en -stoffering en gebruikt in die hoedanigheid natuurlijk ook zelf de producten van deCokerije. Meer informatie over de activiteiten van zijn bedrijf Merck hoe Sterck in Sommelsdijk is te vinden via http://www.merckhoesterck.nl/

 

Daarnaast heeft ook http://www.canadianchair.com/ gekozen om onze producten te adviseren voor het behandelen en onderhouden van hun (h)eerlijke houten Canadese stoelen die u natuurlijk, net als onze producten, kunt vinden op de hierboven genoemde website. 

 

 

 

deCokerije: dealerdag... 

U weet natuurlijk al lang dat kwaliteit bij ons op de eerste (en ook alle volgende) plaatsen staat. Dat betekent niet alleen dat we zeer veel waarde hechten aan de kwaliteit van de producten die we op de markt brengen maar dat betekent ook dat we van onze dealers verwachten dat die u zo goed mogelijk kunnen adviseren. Bij twijfel kunnen zij natuurlijk altijd op ons of zelfs op de technisch specialisten van de kokerij terugvallen maar om de dealers zo goed mogelijk te informeren hebben we op 14 maart jongstleden de eerste Dealerdag georganiseerd. Op deze dag mochten we een tiental verschillende dealers ontvangen om hen uitgebreid te informeren over de oliën en daarnaast natuurlijk te brainstormen over hoe we u nóg beter van dienst zouden kunnen zijn. Voor de dealers een prettige dag om hun kennis weer even op te frissen en voor ons een mooie gelegenheid om onze kennis verder te vergroten van wat u van onze producten vind zodat we waar nodig nog beter aan kunnen sluiten bij uw wensen. De dag is inmiddels achter de rug maar ons to-do lijstje staat weer vol met nieuwe ideeën en initiatieven!

 

 

Websites: Hoe meer zielen...

 

U bent van ons gewend dat we u eind van het jaar informeren over hoe het jaar geweest is. Hoewel de oliebollen alweer even achter de kiezen zijn hebben we nog niet eerder tijd gevonden om u in een verse nieuwsbrief bij te praten dus hierbij alsnog een indruk van hoe we het afgelopen jaar zijn gevaren en waar we dit jaar op af lijken te stevenen.

 

Hoewel we het afgelopen jaar door de verbouwing weinig tijd hebben gehad om onze sites verder te optimaliseren vind ook meneer Google ons inmiddels toch al zo aardig dat we voor meer dan 250 zoekwoorden in de top 3 en voor bijna 150 zoekwoorden zelfs op nummer 1 worden vermeld.

 

Het aantal bezoekers aan onze websites is daardoor over het afgelopen jaar opnieuw met circa 20% gestegen zodat we in het jaar 2014 meer dan 215.000 unieke bezoekers op onze websites mochten verwelkomen. 

  

Resultaten waar we best een beetje trots op zijn maar die we natuurlijk alleen hebben bereikt doordat ú tevreden bent over onze producten en u ook onze websites weet te waarderen. We hopen dat dan ook dit jaar nog verder te kunnen verbeteren en gaan ons best doen om u eind dit jaar te kunnen melden dat we in 2015 de mijlpaal van een kwart miljoen unieke bezoekers hebben bereikt!  

 

 

  

Cursussen: Gaan en de banaan...

 

Nu de herbouw achter de rug is hebben we ook alweer de eerste cursussen Politoeren en Fineren verzorgd. De ruimere opzet en een lichtere, prettig verwarmde ruimte maken het werken een stuk prettiger en voor wie er eerder een cursus heeft gevolgd: er hoeft nu ook niet meer gebukt te worden in de werkplaats... Doordat er veel werk is blijven liggen tijdens de herbouw is het aantal cursussen dat we inplannen nog beperkt en zullen we ons vooralsnog met name richten op de cursussen Politoeren maar heeft u interesse in een van de andere cursussen dan horen we dat natuurlijk graag zodat we u op de interesselijst kunnen noteren en we u als eerste kunnen informeren zodra er daarvoor datums bekend worden.

 

 

 

Politoeren: Schellak

 

We stonden onlangs weer op een beurs waarbij we ook deze keer zoals zo vaak op dergelijke evenementen weer allerlei prachtige verhalen hoorden waarbij de ene bezoeker de andere bezoeker uit legde wat die Schellak nou eigenlijk was die daar op dat standje lag. In de loop der jaren hebben we al een reeks prachtige verklaringen langs mogen horen komen variërend van Garnalenpellen via Bijenvleugels, Muggenpoepjes en de schildjes van Lieveheersbeestjes naar natuurlijk boomhars van de meest exotische bomen en, iets meer in de richting: Luizenpoep. Misschien dus leuk om eenieder die denkt dat een van bovengenoemde opties waar is met een klein stukje over dit prachtige product uit de droom te helpen. Schellak is een natuurproduct dat inderdaad wordt gemaakt door een Luis genaamd Laccifer Lacca die met name in India woont. Deze Luis maakt een coconnetje zoals ook de Zijderups een cocon maakt. Hoewel dus wel door een Luis gemaakt is het geen poep maar een afscheidingsproduct van deze luizensoort. Doordat de luizen deze coconnetjes stijf naast elkaar bouwen vergroeien ze als het ware tot grote luizen-flats die als een soort korsten op de takken van de bomen en struiken te zien zijn. Deze coconnetjes worden 2 keer per jaar geoogst waarbij het ruwe product Sticklac of Stoklak wordt genoemd. Een ruw product dat verder wordt verwerkt om er uiteindelijk de schilfers van te maken die wij gebruiken voor het maken van onze politoervernis maar die ook nu nog steeds een groot aantal andere toepassingen kennen. Precies weten hoe dat verder verwerken in zijn werk gaat en wat er daarbij komt kijken? We vertellen u er uitgebreid over tijdens de cursus politoeren.

 

 

 

Hout: Groots in kleins...

 

Tijdens een van de oliedagen mochten we Jan Zoon ontmoeten, een gedreven houtbewerker die tijdens de koffiepauze zomaar uit het niets een complete Mahonie kast uit zijn binnenzak toverde! Een actie waar volgens ons Hans Klok jaloers op zou zijn aangezien Jan niet alleen de kast zelf maar ook nog eens de complete inhoud van zijn kast in diezelfde binnenzak had weten te verstoppen... Het is eigenlijk natuurlijk niet netjes om de geheimen van dergelijke goocheltrucs te onthullen maar met toestemming van Jan hebben we een klein verhaaltje van hem op mogen nemen in deze nieuwsbrief. Als u beloofd het niet verder te vertellen is het geheim van hoe hij deze truc wist klaar te spelen hier te vinden.

 

 

 

Laat het ons weten!

We hopen u met deze nieuwe uitgave weer ouderwets prettig bijgepraat te hebben maar heeft u zaken die u graag nader belicht zou zien of heeft u wellicht zelf een bijzonder verhaal of een leuk werkstuk? Laat het ons dan weten want we horen het graag!

 

Veel restauratie- en houtplezier tot de volgende uitgave en vriendelijke groet!

 

Els & Ron van Zaltbommel

 

www.rons.biz

www.hout-olie.nl

www.houten-werkbank.nl