Leiden e.o. : Bohome

Bohome? Ook Bohome werkt met deCokerije

Op deze pagina leest u een kort interview met Sjaak Bos; eigenaar van meubel makerij Bohome . Door op het logo hierboven te klikken springt u naar zijn website (de link opent in een nieuw venster).

 

Vraag: Wat is Bohome?

Bohome is mijn meubelmakerij vertelt Sjaak. Al sinds mijn jeugd ben ik een gedreven houtbewerker die bezig is om mooie dingen van hout te maken. Na een leven in de elektrotechniek en ICT besloot ik een aantal jaren geleden om als hobby de opleiding tot meubelmaker bij het HMC in Amsterdam te gaan volgen. Ik werd echter zó enthousiast dat ik na mijn afstuderen besloot om van mijn hobby mijn beroep te maken zodat ik nu met groot plezier allerhande meubelen maak en vermaak in mijn werkplaats in Boskoop. Ik hecht daarbij erg veel waarde aan het volledig in kunnen vullen van de wensen die bij een klant leven en vooral het leveren van onberispelijke kwaliteit in zowel het product zelf als natuurlijk ook voor de afwerking en het hele klant contact.

 

Vraag: Wat voor producten maak je zoal?

Ik heb geen specifieke producten zodat men bij mij terecht kan voor kasten, stoelen en tafels maar juist ook voor afwijkende of bijzondere werkstukken zoals bijvoorbeeld het "Stichting horse" dat ik gemaakt heb om een leer bewerker zijn werk uit  te kunnen laten voeren.

 

Vraag: Welke materialen gebruik je het liefst?

Hoewel ik natuurlijk ook plaatmateriaal verwerk en soms, als een klant dat graag wil, ook tropische houtsoorten gaat mijn voorkeur uit naar Europees massief hout zoals Noten, Kersen, Eiken, Iepen en dergelijke.

 

Vraag: Eerlijk hout dus?

Ja, precies. Eerlijk hout dat onder je handen een verhaal vertelt en waarvan ik weet wat het is, waar het vandaan komt en hoe het zich gedraagt zodat ik het zo toe kan passen dat ik er uit haal wat er in zit.

 

Vraag: Is dat ook wat je zo aansprak bij het initiatief voor deCokerije?

Het feit dat de producten van deCokerije gemaakt worden met eerlijke, natuurlijke grondstoffen die duurzaam worden gewonnen en waar de eigenschappen volledig van bekend zijn spreekt mij inderdaad erg aan. Daarnaast zijn ze bijzonder prettig te verwerken, geven ze een vriendelijke afwerking en zijn ze ook nog eens zuinig in het gebruik dus wat wil een mens nog meer?

 

Vraag: Hoe hoorde je van het initiatief van deCokerije?

Ik ben geabonneerd op de gratis nieuwsbrief die Ron van Zaltbommel een paar keer per jaar verstuurt en waarin hij allerlei leuke wetenswaardigheden over houtbewerking en restauratiezaken beschrijft. De abonnees op die nieuwsbrief werden enige tijd geleden vrijblijvend verzocht om mee te werken aan een enquête over houtbescherming. Daarmee wilde Ron in kaart brengen waar de plussen en minnen zaten en op welke gebieden er zaken verbeterd zouden kunnen worden. Ik heb daar direct aan mee gewerkt en werd later in het traject ook uitgenodigd om deel te nemen aan het team dat werd samengesteld om de ontwikkelde producten aan de vuurdoop te onderwerpen.

 

Vraag: Je kende Van Zaltbommel dus al?

Ja, ik ben al geruime tijd op zijn nieuwsbrief geabonneerd en heb ook met veel plezier de cursussen Politoeren en Politoeren voor gevorderden bij hem gevolgd.

 

Vraag: Er zijn al heel veel afwerkingsproducten op de markt. Is het dan niet overbodig om nóg meer producten te ontwikkelen?

Nee, dat denk ik niet. Er is gelukkig steeds meer vraag naar echt natuurlijke producten van hoge kwaliteit en van de meeste producten die ik tot op heden heb gebruikt blijkt dat ze toch een redelijk groot aandeel chemische toevoegingen bevatten of is het voor mij onduidelijk wat nu eigenlijk precies de ingrediënten zijn. Omdat van deze nieuwe producten precies bekend is welke natuurlijke grondstoffen er in zitten, waarom ze worden toegepast en ook de kwaliteit nog eens hoger is dan we van natuurlijke producten gewend zijn is dit volgens mij absoluut een prachtig initiatief.

 

Vraag: Ook bestaande producten roepen dat zij het beste zijn. Zijn ze dat dan niet of voegt deCokerije op een andere wijze iets toe?

Ik zeg niet dat bestaande producten niet goed zijn. Bij de producten van deCokerije weet ik echter precies wat de ingrediënten zijn, hoe die worden verkregen en wat er mee gebeurt. Daardoor ken ik dus ook de eigenschappen en werk ik met eerlijke, écht natuurlijke producten die beter passen bij mijn manier van werken dan "wonderproducten uit een potje".

 

Vraag: Je werkt dus inmiddels je eigen werkstukken voor klanten af met de producten van deCokerije?

Nou en of!

 

Vraag: Kun je een voorbeeld geven?

Ik mocht onlangs voor één van mijn klanten een tafel maken van steigerhout. Het hout moest weliswaar geschuurd worden zodat het ruwe er vanaf was maar moest voor het overige een zo natuurlijk mogelijke uitstraling hebben. Ik heb die tafel voorzien van een laag impregneerolie en vervolgens in de Hardwaxolie gezet wat een prachtig resultaat heeft opgeleverd.

 

Vraag: Wat waren je eerste deCokerije-ervaringen in vergelijking met de producten die je voorheen gebruikte?

Het feit dat het natuurlijke producten zijn is natuurlijk leuk maar uiteindelijk moet er ook productie gemaakt worden zodat we daar natuurlijk ook zeer benieuwd naar waren. Het viel me direct bij het eerste project al op dat de producten prettig verwerken en dat ik minder lagen nodig had. Doordat de lagen ook nog eens snel drogen kan ik lekker snel verder werken waardoor ik in totaal zowel op uren als materiaal kan besparen. En o ja, wat ook opviel was de stank of eigenlijk beter: het gebrek daaraan. Zette ik voorheen een tafel in de lijnolie dan hadden we daar in de werkplaats soms wel weken plezier van en wist mijn vrouw 's avonds zonder problemen te vertellen wat ik die dag had gedaan. De tafel bijvoorbeeld die ik net noemde stonk tijdens het verwerken al een heel stuk minder en na een paar dagen rook je zelfs helemaal niets meer.

 

Vraag: De producten van deCokerije zijn volledig nieuw ontwikkeld. Hoe weet je dan dat deze producten op termijn wel zo goed zijn?

Ja, de producten zijn inderdaad wel nieuw ontwikkeld maar de grondstoffen en de recepten die daarvoor worden gebruikt worden al jaren door de betere lakfabrieken toegepast. Vergelijk het dus met een doos vol Legoblokjes. Ieder blokje op zich is volledig uitontwikkeld zodat daar ook precies van bekend is wat het doet en hoe je het kunt gebruiken. Wat Ron van Zaltbommel gedaan heeft voor deCokerije-producten is eigenlijk het samenstellen van nieuwe producten op basis van die bekende Legoblokjes en door dat de de eigenschappen van de bouwstenen precies bekend zijn is dus ook nu al bekend hoe de uiteindelijke producten zich (zullen) gedragen.

 

Vraag: Gaan alle andere afwerkproducten nu de werkplaats uit en werk je alleen nog maar met deCokerije producten?

Haha, ja dat zou je denken hè? Nee hoor, er bestaat eenvoudigweg geen universeel product dat voor alle toepassingen perfect is. Voor de afwerkingen op oliebasis zal ik inderdaad vrijwel uitsluitend met de producten van deCokerije gaan werken maar dat neemt niet weg dat er ook meubelen zijn die in de was gezet zullen blijven worden of die gepolitoerd moeten worden en die gaan we echt niet in de olie zetten, hoe goed die ook mag zijn.

 

Vraag: Ga je deze nieuwe producten alleen aan opdrachtgevers aanbieden of ga je ze ook als losse producten verkopen?

Ik heb op dit moment nog geen webshop of een fysiek winkeltje zodat de producten in eerste instantie vooral op de eigen werkstukken ingezet zullen worden maar natuurlijk zijn zowel opdrachtgevers als ook anderen van harte welkom om deze producten bij ons aan te schaffen als ze daar zelf mee aan de slag zouden willen

 

Vraag: Kunnen klanten dus ook bij je terecht dan als ze vrijblijvend advies over een afwerking willen?

Ja hoor, geen probleem. Als ik iemand van advies kan voorzien dan is hij of zij van harte welkom.

 

Vraag: Wat doe je als een klant een heel bijzondere vraag stelt waar je zelf geen antwoord op weet?

Ook dat is één van de dingen die mij zo aanspreken bij deCokerije. In zo'n geval kan ik namelijk de vraag voorleggen aan Ron van Zaltbommel die met zijn schat aan ervaring vrijwel ieder probleem in kan vullen. En mocht ook hij het antwoord niet weten dan wordt direct overleg gepleegd met de technisch specialisten die de producten produceren om te overleggen wat de beste oplossing is.

 

Vraag: Hoeveel dagen of weken duurt het dan normaal gesproken voor je als klant een antwoord krijgt?

Nou, aan weken doen ze daar gelukkig niet hoor. Op iedere vraag die ik ze stel wordt standaard binnen 24 uur maar meestal nog veel sneller gereageerd. Als het een heel complexe vraag is kan het natuurlijk wel zijn dat er een paar keer heen en weer gepraat moet worden om het probleem en de uiteindelijke oplossing helder te krijgen maar er wordt diezelfde dag nog begonnen met de oplossing.

 

Vraag: Dus de lijnen naar deCokerije zijn heel kort?

Inderdaad en daarbij is het prettig dat ik zowel Ron als de heren van de productie ook zelf heb ontmoet zodat ik weet met wie ik zaken doe. Geen onbekende dame of heer dus aan een telefoon of van de ene afdeling naar de andere doorverbonden worden maar gewoon mannetjes met twee voeten op de grond waar ik op kan vertrouwen dat die het probleem aanpakken en voor me op gaan lossen zodat ik mijn klant een onderbouwde oplossing aan kan dragen.

 

Vraag: Kunnen klanten spontaan langskomen in je werkplaats als ze interesse hebben in je werk of in de producten van deCokerije?

Ja, dat kan maar om er voor te zorgen dat ik alle tijd kan nemen om iemand te woord te staan is het prettiger als er vooraf even gebeld wordt. Dat voorkomt teleurstelling bij de klant en frustratie bij mij omdat ik dan misschien net dat ene werkje niet af krijg wat ik die dag af had willen hebben.

 

Vraag: Hoe ben je het prettigst te bereiken?

De telefoon en e-mail werken bij mij het beste.

Natuurlijk kunnen geïnteresseerden ook alvast eens een kijkje nemen op mijn Bohome website: www.bohome.nl

 

Dankjewel Sjaak en "natuurlijk" hele goede zaken!

 

Meubelmakerij Bohome