Osmo Hardwax olie

Osmo Hardwaxolie of Hardwaxolie van deCokerije?

Osmo hardwax? Kijk ook eens naar de volledig natuurlijk, oplosmiddelvrije hardwax van deCokerije.Osmo Hardwax olie is misschien wel de bekendste hardwaxolie omdat die firma commercieel hard aan de weg timmert. Op deze site vindt u uitgebreide informatie over hardwaxolie. 

 

Er zijn veel soorten en merken zogenaamde Hard wax olie op de markt. De basis van al deze producten is een mix van één of meer oliesoorten met één of meer soorten was.

Om de productiekosten van Hard wax olie te drukken wordt soms:

  • Lijnolie in plaats van Tungolie gebruikt waardoor een minder sterk, vergelend product ontstaat.
  • Niet verkookte olie als basis genomen waardoor de film minder sterk wordt.
  • Een deel oplosmiddelen toegevoegd waardoor men meer van hetzelfde product per vierkante meter nodig heeft.

Gevolg van deze goedkopere wijze van fabriceren is dat langzamer drogende producten worden verkregen die een minder sterke film geven maar die helaas in de winkel niet altijd goedkoper zijn dan kwaliteitsproducten...

Wat precies de ingrediënten van de Osmo hardwax zijn is ons niet bekend. Een goede kwaliteit hardwaxolie echter is een mix van harde oliën zoals bijvoorbeeld Tungolie en harde wassoorten zoals bijvoorbeeld Carnaubawas. Onze hardwaxolie wordt gemaakt door Tungolie te verkoken met harsen waaronder Kolofonium. Hierdoor ontstaat een olie die nog harder is dan de Tungolie en die minder kwetsbaar is voor warmte. Als tweede stap wordt  Carnaubawas toegevoegd wat het product glans geeft en beter bestand maakt tegen vocht. Klik op deze link als u wilt weten hoe het verkoken globaal in zijn werk gaat.

NB: Laat u niet verleiden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Bij het maken van onder andere de hard wax olie vinden namelijk exotherme reacties plaats waardoor het proces snel ongecontroleerd kan worden met brand als gevolg. Bovendien zijn de bij het verkoken van hardwaxolie gebruikte vloeistoffen zo heet dat daardoor ernstige verwondingen kunnen ontstaan.

De werkwijze voor het gebruik van hardwaxolie is als volgt:

  1. Schuur het oppervlak met een goede kwaliteit schuurpapier. Hoe fijner u schuurt, hoe gladder het oppervlak uiteraard wordt en hoe hoger de glans zal worden. Gebruik bij het schuren steeds alle opvolgende korrels schuurpapier en laat u niet verleiden om korrels over te slaan aangezien dat het uiteindelijke resultaat zal verminderen.
  2. Breng de hardwaxolie, afhankelijk van het werkstuk aan met een kwast, spons of roller. Zorg er daarbij voor dat het hele oppervlak bevochtigd is maar werk vooral in dunne lagen. Uiteindelijk is het doel om het product ín het hout aan te brengen en niet er bovenop.
  3. Laat de olie drogen en poets het oppervlak op met oude lappen.
  4. Afhankelijk van de porositeit van het hout brengt u na drogen van de eerste laag volgende lagen aan. Schuur daarbij tussentijds het oppervlak steeds lichtjes op.
  5. Afhankelijk van de mate waarin het oppervlak gebruikt wordt dient de oliefilm aangevuld te worden door een nieuw laagje hardwaxolie aan te brengen.

Let op:

  • Tungolie heeft de eigenschap dat het kan gaan broeien. Laat gebruikte lappen daarom uitgespreid drogen om te voorkomen dat deze spontaan ontbranden.
  • Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar er zijn er nog meer die daar nooit aan komen. Probeer daarom altijd eerst de werkwijze en producten uit op afvalstukjes om vertrouwd te raken met de producten en om te bepalen of de werkwijze past bij het door u beoogde resultaat.