Damar

Damar hars

Alles over Damar harsDamar is een hars uit Z-O Azië; Damar is licht geel van kleur, Damar is bros en Damar betekent "hars"of "fakkel". Fakkels van Damar druppen namelijk niet.

Het wordt gewonnen van bomen uit de Diptocarpaceae-familie. De meest belangrijke soort wordt gezegd afkomstig te zijn van de Shorea Wiesneri die dan Diptodamar wordt genoemd maar of dat werkelijk zo is zijn de meningen over verdeeld. De meeste Damar is afkomstig van Sumatra en wordt soms voorzien van de vindplaats zoals bijvoorbeeld PadanDamar of PalembangDamar.

Damar wordt gewonnen door diepe sneden in de bast van de boom te maken waarin het hars zich kan verzamelen. De hars wordt dus als het ware uitgezweet door de bomen en niet verkregen door de bomen om te hakken.

De geur van deze hars wordt veroorzaakt door een klein percentage etherische olie in de hars.

Damar is wat harder dan Kolophonium, begint zacht te worden bij circa 90° C en smelt bij circa 180° C.

Het lost slechts gedeeltelijk op in alcohol en ether maar lost prima op in Terpentijnolie en enkele andere oplosmiddelen. Doe de Damar in een oude nylonkous en hang deze in het oplosmiddel en na ongeveer een week is uw vernis gereed.

Damar wordt onder andere toegepast bij het maken van lichte, heldere vernissen, of als drogingsvertrager. Daarnaast wordt het als vervanging gebruikt voor Kauri Copal bij de productie van linoleum.

!

Damar hars, 1 kilo

Damar hars in zak van circa 1 kilo

Terpentijnolie

Terpentijnolie is hét oplosmiddel voor natuurlijke oliën en wassen en kan dan ook gebruikt worden om deCokerije producten te verdunnen.

 

 

 

 

Damar